artikel

Gevulde koeken met drijverige bakaard?

Dossiers

Gevulde koeken met drijverige bakaard?

Een goede gevulde koek is rond en een beetje bollend. De keurmeesters van het Nederlands Bakkerij Centrum komen echter regelmatig een platte koek met een onregelmatige vorm tegen. Dit is een koek met een drijverige bakaard.

 

Een goede gevulde koek is rond en een beetje bollend. De keurmeesters van het Nederlands Bakkerij Centrum komen echter regelmatig een platte koek met een onregelmatige vorm tegen. Dit is een koek met een drijverige bakaard.

 

Vocht en vetstof
Een drijverige bakaard kan verschillende oorzaken hebben.
Allereerst is het belangrijk om de spijs in de juiste mate af te slappen. Wanneer de spijs te slap is, vloeit deze in het begin van het bakproces erg uit. Hierdoor wordt ook het deeg naar buiten gedreven. Natuurlijk is de juiste receptuur van het deeg belangrijk. Een te slap deeg door teveel vocht of teveel vetstof geeft een drijverig bakkende koek.
 
Baktijd
Ten slotte is de juiste baktijd van groot belang. Wanneer de baktijd namelijk te kort is, wordt het deeg minder snel gaar en krijgt de tijd om naar buiten te vloeien. De geadviseerde baktijd ligt tussen de tien en twaalf minuten.
 
Dus:
een koek met een drijverige bakaard kan veroorzaakt worden door te slappe spijs, een te slap deeg of een te lange baktijd. Houd als baktijd maximaal twaalf minuten aan!
Bel voor meer informatie met de adviseurs productkwaliteit van NBC, (0317) 47 12 47.
 

Reageer op dit artikel