artikel

Gaten in amandelstaaf

Dossiers

Gaten in amandelstaaf

De weken voorafgaand aan kerst stellen u in de gelegenheid om te scoren met amandelstaven. Een goede amandelstaaf heeft geen gat tussen spijs en korst. Hoe bereikt u dit?

 

De weken voorafgaand aan kerst stellen u in de gelegenheid om te scoren met amandelstaven. Een goede amandelstaaf heeft geen gat tussen spijs en korst. Hoe bereikt u dit?

 

Bij de amandelstaven hoort een mooie bladerende werking van de korst en weinig ruimte tussen de bovenzijde van de spijs en korst. De keurmeesters treffen tijdens de productbeoordeling echter staven aan die een groot gat hebben tussen de spijs en de korst.
 
 
Oorzaak
De oorzaak is vaak een te slappe òf te stevige spijs. Bij een te slappe spijs verdampt het vocht uit de spijs, waardoor er een luchtbel ontstaat tussen de spijs en korst. Bij een te stevige spijs heeft de spijs geen werking meer. De spijs blijft dan te compact in de amandelstaaf liggen. In beide gevallen ontstaat er een grote lege ruimte tussen de spijs en de korst.
 
Oplossing
De keurmeesters van NBC adviseren u te kiezen voor een kant en klare spijs voor uw amandelstaven en amandelletters. Eventueel kunt u ook een niet ‘kant en klare’ spijs kopen en aandraaien met 5 procent ei. Wanneer tijdens het aandraaien in de eerste versnelling een egale massa is ontstaan, stopt u met draaien. Anders wordt de spijs te taai en ontstaan er dezelfde problemen als bij te stijve spijs.
 
 
 
Bel voor meer informatie met de adviseurs productkwaliteit van NBC: (0317) 47 12 47.
 

Reageer op dit artikel