artikel

Energietip 7: . Good housekeeping koel- en vriesapparatuur

Dossiers

Energietip 7: .  Good housekeeping koel- en vriesapparatuur

WAGENINGEN – Het Nederlands Bakkerij Centrum heeft een energiebesparing Top 10 samengesteld. Deze week tip 7: besparen door ‘good housekeeping’ bij koel- en vriesapparatuur.

 

WAGENINGEN – Het Nederlands Bakkerij Centrum heeft een energiebesparing Top 10 samengesteld. Deze week tip 7: besparen door ‘good housekeeping’ bij koel- en vriesapparatuur.

 

De koel- en vriesapparatuur neemt een groot deel van het elektriciteitsverbruik binnen een bakkersbedrijf voor zijn rekening. Voor een belangrijk deel is daar niet veel aan te doen, omdat u de apparatuur nu eenmaal nodig heeft. Maar wellicht kunt u toch een leuk bedrag besparen, simpelweg door wat scherper op te letten.
 
Afdekken van koelmeubels
Bij het gebruik van koel- en vriesmeubels is het aan te raden deze meubels af te dekken. Door het afdekken wordt de toevoer van warme omgevingslucht en warmtestraling op producten voorkomen. Wanneer u het meubel afdekt met glazen of kunststof deuren, dan kunt u daarmee 40 tot 60 procent elektriciteitsverbruik besparen, zo meent het Nederlands Bakkerij Centrum.
Het verschil tussen totaal geen afdekking (ook niet ’s nachts) en volledige afdekking kan 460 tot 560 euro per meter per jaar schelen. U hebt de investering dan in de meeste gevallen binnen twee jaar terugverdiend. Maar ook als u nu al wel ’s nachts het meubel afdekt, valt nog altijd 30 procent te besparen door dit ook overdag te doen.
 
Andere aandachtspunten zijn:
– warmtebeperking. Zorg ervoor dat deuren niet onnodig lang open blijven staan en dat de producten niet te warm in de koelcel worden geplaatst.
– de deurrubbers van koel- en vriescellen. Sluiten de deuren slecht of vriezen ze vast, dan verbruikt de cel onnodig veel elektriciteit. Vervang deurrubbers daarom op tijd. De investering is meestal binnen één jaar terugverdiend.
– ijsvrij houden van de verdamper (zie tip 2)
– stofvrij houden van de condensors (zie tip 2)
 
De andere zes tips:
 
 
Reageer op dit artikel