artikel

Energietip 6. Ban de gloeilamp!

Dossiers

Energietip 6. Ban de gloeilamp!

WAGENINGEN – Ergert u zich aan de hoogte van uw energierekening? Het Nederlands Bakkerij Centrum heeft een energiebesparing Top 10 samengesteld. Deze week tip 6: gebruik spaarlampen, maar doe ze alleen aan als het nodig is!

 

WAGENINGEN – Ergert u zich aan de hoogte van uw energierekening? Het Nederlands Bakkerij Centrum heeft een energiebesparing Top 10 samengesteld. Deze week tip 6: gebruik spaarlampen, maar doe ze alleen aan als het nodig is!

 

Heel wat toiletten, kleedkamers of zelfs koel-/vriescellen in bakkersbedrijven zijn er nog mee uitgerust: de ouderwetse gloeilamp. De energie die deze lamp nodig heeft, wordt voor slechts vijf procent omgezet in licht. Een gloeilamp van 60 Watt heeft 57 Watt nodig om te verwarmen. Niet erg efficiënt dus, en die warmte is bovendien in een koelcel erg onwenselijk!
 
TL-buizen en spaarlampen zijn het alternatief. Spaarlampen hebben een efficiency van 35 procent, TL-buizen 35 tot 40 procent en verwacht wordt dat de LED-lampen in de toekomst nog zuiniger zullen zijn. In bakkersbedrijven waar voornamelijk overdag wordt geproduceerd, is ook een belangrijke taak weggelegd voor het daglicht. Voldoende daglichttoetreding is niet alleen zuinig, het is voor u en uw medewerkers ook prettiger werken.
 
Bewegingsmelder
Maar zelfs wanneer u energiezuinige verlichting heeft, is er wellicht nog veel te besparen. Bijvoorbeeld door het licht alleen aan te doen wanneer u het echt nodig heeft. Een bewegingsmelder kan daarbij een uitkomst zijn. Het volgende voorbeeld maakt dit duidelijk:
In een grondstoffenmagazijn branden 12 lampen 24 uur per dag. Bij elkaar verbruiken de lampen 5095 kWh per jaar. Wanneer 1 kWh 0,20 eurocent kost, dan betekent dit dat de verlichting alleen al 1019 euro kost (5095 x 0,2). Door het aanbrengen van een bewegingsmelder brandt het licht nog maar 4 uur per etmaal.  Dit betekent dat de ondernemer 169,80 euro betaalt. Een besparing van bijna 850 euro!
 
Tips:
– Gebruik zoveel mogelijk TL-buizen of spaarlampen. Denk ook aan toiletten en kleedruimtes, en dergelijke!
– Doe de lampen alleen aan als het nodig is. Maak eventueel gebruik van een bewegingsmelder.
 
 
 

Reageer op dit artikel