artikel

Energietip 5: Besparen? Gas is goedkoper!

Dossiers

Energietip 5: Besparen? Gas is goedkoper!

WAGENINGEN – Is uw energierekening u een doorn in het oog? Het Nederlands Bakkerij Centrum heeft een energiebesparing Top 10 samengesteld. Deze week tip 5: kijk eens kritisch naar uw machines, want gas is goedkoper dan elektriciteit.

 

WAGENINGEN – Is uw energierekening u een doorn in het oog? Het Nederlands Bakkerij Centrum heeft een energiebesparing Top 10 samengesteld. Deze week tip 5: kijk eens kritisch naar uw machines, want gas is goedkoper dan elektriciteit.
 

 

Gas is per kilojoule maar liefst drie maal goedkoper dan elektriciteit. De meeste voor- en narijskasten in de bakkerij worden elektrisch verwarmd. Deze zijn in een gemiddelde bakkerij verantwoordelijk voor 15 tot 20% van het elektriciteitsgebruik. Wanneer de elektrische verwarmingselementen vervangen kunnen worden door een gasgestookte verwarming, levert dit een zeer forse besparing op. Omdat een gasbrander ook nog eens efficiënter energie gebruikt dan een elektrisch verwarmingselement, kan de kostenbesparing op het rijsproces oplopen tot 90 procent.
 
Voorbeeld
Een rekenvoorbeeld: bij een gebruik van 2000 kWh per jaar door de narijskast zijn de kosten ongeveer € 400,- euro. Zou deze machine op gas worden gestookt, bedragen de kosten nog maar € 40,- euro per jaar (voor 100 m3 gas). Helaas zijn de investeringskosten om de apparatuur aan te passen erg hoog. Deze maatregel loont zich dan ook alleen bij het vervangen of het nieuw aanschaffen van rijskasten. Ook wanneer u de voorrijskast vanwege de betere procesbeheersing in een aparte omkasting gaat plaatsen, kunt u gasverwarming overwegen.
 
Meer opties
Er zijn meer apparaten waarbij gasverwarming de moeite waard kan zijn. Denk eens aan vaatwassers en boilers. Ook in deze gevallen is een aardige besparing te realiseren. Er zijn zelfs planeetmengers op gas, maar daarbij moet worden aangetekend dat het energieverbruik van deze apparaten zodanig beperkt is, dat u hiermee geen heel grote klappers maakt.
Dus: Gasgestookte apparatuur is vele malen goedkoper in gebruik dan elektrisch aangedreven apparaten. De meerkosten zijn echter hoog. Kijk bij vervanging of aanschaf dan ook goed of de besparingen opwegen tegen de investeringen!
 
 

Reageer op dit artikel