artikel

Energietip 10: Energiezuiniger schoonmaken

Dossiers

Energietip 10: Energiezuiniger schoonmaken

WAGENINGEN – Schrikt u van uw energierekening? Het Nederlands Bakkerij Centrum heeft een energiebesparing top tien samengesteld. Deze week tip 10: schoonmaken met beleid bespaart onnodige kosten.

 

WAGENINGEN – Schrikt u van uw energierekening? Het Nederlands Bakkerij Centrum heeft een energiebesparing top tien samengesteld. Deze week tip 10: schoonmaken met beleid bespaart onnodige kosten.

 

De manier waarop u schoonmaakt, is van invloed op uw energieverbruik. Met name schoonmaken met behulp van perslucht is over het algemeen een dure aangelegenheid, zo laat het Nederlands Bakkerij Centrumweten.
 
Perslucht
Natuurlijk is het in sommige gevallen handig om perslucht te gebruiken. Vooral bij machines met moeilijk bereikbare hoekjes en gaatjes is het soms de enige oplossing. Wanneer u elke dag een half uur schoonmaakt met een compressor van 4 kW, dan verbruikt u 2 kWh per dag. Als er 300 dagen per jaar wordt schoongemaakt, en we vermenigvuldigen dat met de prijs (600 kWh x 0,20 euro) dan komt dat neer op 120 euro per jaar. Hebt u een persluchtcompressor met een groter vermogen, dan zijn de kosten navenant hoger.
U kunt ook overwegen om de stofzuiger te gebruiken, in ieder geval op die plaatsen die bereikbaar zijn. Stofzuigers verwijderen het stof in plaats van het te verplaatsen en zijn met een vermogen van gemiddeld 1,2 kW ook nog zuiniger in het gebruik.
 
Vaatwasser
De vaatwasser is eveneens één van de grotere energieverbruikers. Door gereedschappen en materialen eerst droog schoon te maken met bijvoorbeeld een papieren doekje, voorkomt u dat er vuil aankoekt in de vaatwasser. Bovendien brengt u de spoeltijd daarmee terug tot 2 à 3 minuten. Door bewust om te gaan met de tijdsinstelling is bij een gemiddelde vaatwasmachine van 13 kW een besparing van 1000 kWh per jaar haalbaar; oftewel 200 euro. Overweeg bij aanschaf van een nieuwe vaatwasser een model met programma’s. Deze gaat slimmer om met energie en is daarom zuiniger.
 
Dus:
– Schoonmaken met behulp van perslucht is duur, stofzuigen is goedkoper.
– Droog reinigen en gebruik maken van een kortere spoelduur levert ook een besparing op.
 
 
Reageer op dit artikel