artikel

De gemiddelde loonsom

Dossiers

De gemiddelde loonsom

Kengetallen zijn belangrijk om te weten waar u staat met uw zaak. Dit keer belichten we de gemiddelde loonsom.

 

Kengetallen zijn belangrijk om te weten waar u staat met uw zaak. Dit keer belichten we de gemiddelde loonsom.

 

Om de gemiddelde loonsom te berekenen deelt u de loonkosten inclusief 33 procent werkgeverslasten (wettelijke premies, vakantiegeld) door het aantal FTE´s.
Houd daarbij ook rekening met uw eigen rol als ondernemer. Veel bakkers vervullen zelf een cheffunctie in de bakkerij, het is zaak om die verborgen kosten wél mee te nemen.
 
Vergelijken
Of uw gemiddelde loonsom acceptabel is, hangt af van verschillende factoren. Het is raadzaam om dit getal eens te vergelijken met een aantal collega´s. Om u een richtlijn te geven: in grote lijnen kunnen we zeggen dat voor de broodbakkerij een gemiddelde loonsom onder de 35.000 euro acceptabel is.
 
Productiviteit
Als u veel oudere of ervaren medewerkers in dienst heeft, zal de gemiddelde loonsom ongetwijfeld hoger zijn dan wanneer u met leerlingbakkers werkt. Daarom is het belangrijk om de gemiddelde loonsom altijd te zien in relatie tot de productiviteit. U kunt uw productiviteit berekenen via de handige productiviteitsberekenaar op nbc.nl.
Wanneer u met veel ervaren medewerkers werkt, mag u verwachten dat u ook betere productiviteitscijfers scoort. Is dat niet het geval, dan is de conclusie gerechtvaardigd dat u te duur personeel heeft.
 
Verlagen
Veel bakkers stellen dat zij weinig invloed hebben op de gemiddelde loonsom. Dit is ten dele waar: uw huidige loonkosten zijn in de praktijk lastig te verlagen, maar de omzet verhogen voor een hogere productiviteit is ook een oplossing.
Wanneer één van uw medewerkers vertrekt, is het goed om een plan klaar te hebben. Wanneer uw gemiddelde loonsom aan de hoge kant is, kunt u daar rekening mee houden bij het aannemen van een volgende medewerker.
 
Wilt u advies over uw productiviteit of gemiddelde loonsom? Neem dan contact op met Robert Dominicus van het Nederlands Bakkerij Centrum: r.dominicus@nbc.nl of  bel (0317)  47 12 12.
 

Reageer op dit artikel