artikel

bacterie St. Aureus overleeft hitte van bakoven

Dossiers

bacterie St. Aureus overleeft hitte van bakoven

Handen wassen is een van de eerste basiselementen van hygiëne. Dit wordt er al jong ‘ingestampt’. Het is ook erg logisch en best werkbaar. Toch…

 

Handen wassen is een van de eerste basiselementen van hygiëne. Dit wordt er al jong ‘ingestampt’. Het is ook erg logisch en best werkbaar. Toch…

 

In de praktijk blijkt het vaak vergeten te worden om voor het begin van de werkzaamheden, na pauze of na toiletbezoek en regelmatig tussendoor de handen te wassen. Handen was je niet alleen als ze zichtbaar vuil zijn, maar ook omdat je regelmatig bijvoorbeeld even aan je neus zit of hoest. Dit zorgt maar al te vaak voor een groot aantal ziekteverwekkende bacteriën op de handen.
 
St. Aureus
Een voorbeeld van zo’n ziekteverwekker is de bacterie St. Aureus. Dit is een typische huidbacterie, die vooral voorkomt op slijmvliezen (neus, keel, oor). Via een wondinfectie kan dit micro-organisme de oorzaak van huidontstekingen zoals steenpuisten zijn. Via ‘besmette’ handen worden ook producten besmet met de St. Aureus bacterie. Bij onderzoek naar de oorzaak van voedselvergiftiging door St. Aureus is vastgesteld dat in de meeste van het aantal bekende gevallen van voedselvergiftiging dit een gevolg was van direct contact van de bereider met het betrokken voedsel.
De belangrijkste ziektesymptomen zijn misselijkheid, braken, buikkrampen en diarree. Gewoonlijk zijn deze ziekteverschijnselen na 24 uur gelukkig al weer verdwenen.
Bakkers denken vaak dat ‘het bakproces alle bacteriën dood’. Helaas is deze stelling niet juist. De St. Aureus bacterie overleeft het bakproces! Dus, zeer regelmatig handen wassen, niet aan de neus zitten en zeker niet hoesten boven een product!
 
Voor meer informatie:
 

Reageer op dit artikel