artikel

Energie besparen loont

Dossiers

Energie besparen loont

Iedereen weet het en het lijkt een voldongen feit. De energieprijzen stijgen. En de rekening voor gas en elektra wordt alsmaar hoger. Maar voor de bakkerondernemer is er een besparing mogelijk van minimaal 10 procent. Zonder investeringen. Dit is een van de conclusies van het seminar ‘Haal meer energie uit uw bakkerij’.

Iedereen weet het en het lijkt een voldongen feit. De energieprijzen stijgen. En de rekening voor gas en elektra wordt alsmaar hoger. Maar voor de bakkerondernemer is er een besparing mogelijk van minimaal 10 procent. Zonder investeringen. Dit is een van de conclusies van het seminar ‘Haal meer energie uit uw bakkerij’.

Dit seminar werd maandag 5 november gehouden bij het NBC in Wageningen. Naast NBC waren ook Beko Advies, NBOV, en Energiecentrum betrokken bij de organisatie. De energiekosten bedragen tussen de 3 en 4 procent van de omzet van een gemiddelde bakkerij. Vorig jaar echter steeg de prijs van aardgas met 40 procent en die van elektra met 15 procent. Van een gemiddelde ambachtelijke bakker stegen de energiekosten met 10 procent. Dit betekent dat het kostenpercentage naar 5 procent van de omzet schiet in 2008.
Om concreet op energie te besparen kan een ondernemer volgens Chiel van den Hout van Beko Advies twee dingen doen:
– goedkoper energie inkopen en/of
– minder energie verbruiken.

Energie inkopen
Kampioensbakker Paul Berntsen uit Didam bespaart fors door goedkoper inkopen van elektra. Hij heeft hiervoor wel een deskundige ingeschakeld, Kameleon Advies uit Arnhem. ‘Ze schrijven ons in voor een veiling. Geven op hoeveel KWh we nodig hebben en dan brengen bedrijven offertes uit. Zelf kies je dan uit waar je zaken mee wilt doen. In 2006 verbruikten we 97.284 KWh hoog tarief en laag 102.161 KWh, met een piekbelasting van 80 KWh. De energie werd dat jaar geleverd door NRE (nu E.ON Benelux – red), € 0,058 voor hoog tarief en € 0,0210 laag tarief per KWh. Dit jaar was het verschil tussen de goedkoopste aanbieder en de duurste € 5000! Voor de volgende jaren – 2008 en 2009 – besparen we € 3000 per jaar ten opzichte van de prijzen gepubliceerd op de sites van de energiebedrijven voor contracten met dezelfde voorwaarden. Vanaf 1 januari gaan we weer in zee met Nuon. Naar aanleiding van de veiling bleken ze dit keer het goedkoopst te zijn.’
Minder energie verbruiken is de tweede optie om op de kosten te besparen. Uit een onderzoek onder vijf bakkerijen in Nederland komt de volgende energiebesparing toptien.
1 optimale ovenbezetting
2 op tijd reinigen van verdamperplaten en condensors
3 good housekeeping (licht en airco uit als je er niet bent, koeling niet te lang open)
4 verlichting
5 oven met computerbesturing
6 beperk gebruik van perslucht
7 schoonmaken (minder warm water)
8 consequent onderhoud van apparatuur en machines
9 gasgestookte warmwatervoorziening
10 voorkom pieken in het energieverbruik
Alleen bakken met volle ovens levert volgens Maurice Starren van het NBC al een besparing op van € 640,00 per jaar, per oven. ‘Hiervoor zijn geen investeringen nodig. Je ziet direct resultaat.’ Hij vervolgt: ‘Een juiste afstelling van de branders door goed branderonderhoud kan zo € 100,00 tot € 150,00 per jaar, per oven opleveren. Koel- en vriesinstallaties goed schoonhouden en afstellen levert ongeveer € 160,00 tot € 180,00 per jaar op.’

Alert en bewust
Klaes Hoekstra uit Bedum is een van de vijf ondernemers die zijn doorgelicht. Het energieverbruik van zijn bedrijf is bovengemiddeld. Belangrijkste oorzaak hiervoor is de versnipperde koel- en vriesruimte. ‘Historisch zo gegroeid en niet eenvoudig aan te passen. Maar we zijn nu wel met plannen bezig om de bakkerij grondig aan te pakken.’ Volgens Hoekstra is het belangrijk om ook je personeelsleden bewust te maken van het energieverbruik. ‘Het gaat dan om simpele dingen. Lampen en airco uitzetten als je naar huis gaat. Bewust met warm water omgaan. Deuren van koel- en vriescellen niet onnodig lang openlaten en ga zo maar door. Bij ons in de bakkerij werkt iemand die altijd de lampen en de airco aanliet. Hoe vaak ik haar er ook op aansprak. Het werkte maar niet. Toen zijn we een keer samen naar haar scooter gelopen. Ik zei; “start hem eens” en vervolgens zei ik “en nu aan het werk”. Ze wilde haar scooter uitzetten, maar dat heb ik tegengehouden. “Nee. Dat doe je in de bakkerij ook niet. Je laat alles aan, ook als je het niet gebruikt.” Sindsdien heb ik nooit meer iets hoeven zeggen.’

Besparen op oven
Een andere bakkerij uit het project is Echte Bakker Joop van Meijel uit Clinge. Hij kan niet zo veel meer besparen op energie. ‘Onze bakkerij is recent gebouwd. Good housekeeping is het enige waar nog iets te halen valt. Ik zou mijn energieverbruik graag willen vergelijken met dat van andere – vergelijkbare – bakkerijen. Dat kan nu nog niet. Maar dan weet ik pas echt of ik het goed doe.’ De initiatiefnemers van het seminar laten weten dat hard wordt gewerkt aan een benchmark systeem. De bakkerij van Joop van Meijel is mede ontworpen door Pieter Röling en Geerlof Haaring. Destijds nog werkzaam voor het NBC, nu voor hun eigen bedrijf TenBa, Taxatie en Bakkerij Advies. TenBa staat op de informatiemarkt tijdens het seminar. Volgens Pieter Röling is energiebesparing maatwerk. Je kunt een paar algemene tips geven, maar daarna moet je per bakkerij individueel gaan kijken wat de mogelijkheden zijn. Wij voeren regelmatig energieonderzoeken uit. Omdat bakkers het zelf willen, of omdat ze moeten van de gemeente. Enkele tips die Röling geeft:
– Kijk of de oven uitgerust kan worden met een elektronische ontsteking in plaats van een waakvlam. Besparing 600 m3 aardgas per jaar per oven.
– Kun je warmte terugwinnen uit de rookgassen die via de schoorsteen verdwijnen.
– Kan de oven voorzien worden van een timer/tijdklok? Vaak worden ovens te vroeg opgestart. Besparing 750 m3 aardgas per jaar per oven.
Bakkerij Rooymans uit Budel, ook een deelnemer van het project, geeft de 125 bezoekers aan nog zo’n € 1000 te kunnen besparen op zijn energierekening. Hij haalt zijn tips onder meer uit de besparingstoptien.

Warmte terugwinnen
Alle Wijnstra, technisch adviseur en als freelance adviseur werkzaam voor Beko, spreekt op het seminar over energieterugwinning uit de bakkerij. ‘Er gaat natuurlijk ontzettend veel energie verloren via de schoorsteen van de bakkerij. Jammer.’ Hij spreekt over terugwinning van warmte van ovens, koelcompressoren en machineruimtes. Wijnstra: ‘De restwarmte van de oven kun je goed gebruiken voor het verwarmen van je narijskast, remrijskast of magazijn. Of voor het opwekken van warm water door middel van een warmtewisselaar.’ Samen met de technische groothandel Low H2O heating & cooling heeft Wijnstra warmte terugwininstallaties geplaatst bij Bakkerij Dijkstra in Leeuwarden en bij Overzet in Harlingen. De restwarmte van de oven wordt hier gebruikt voor de rijskast en de boiler. ‘De investering hiervoor is redelijk laag. De maximale terugverdientijd is drie jaar. En met de huidige energieprijzen gaat het nog sneller.’ Bakkerij Peeters uit het Limburgse Kessel geeft aan dat hij al zo’n tien jaar werkt met warmteterugwinning uit de oven. ‘Niets doen kan altijd nog’, is zijn nuchtere mening.

Bakkerswereld 23 november 2007

 

Reageer op dit artikel