artikel

Leveranciers over stijgende grondstofprijzen

Dossiers

Leveranciers over stijgende grondstofprijzen

De prijzen van tarwe en melkpoeder zijn dit jaar verdubbeld, van boter met 40 procent en van zonnebloemolie met meer dan 25 procent. Hogere grondstofprijzen zijn aan de orde van de dag. Het einde lijkt nog niet in zicht.

De prijzen van tarwe en melkpoeder zijn dit jaar verdubbeld, van boter met 40 procent en van zonnebloemolie met meer dan 25 procent. Hogere grondstofprijzen zijn aan de orde van de dag. Het einde lijkt nog niet in zicht.

De prijsstijging van graan wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door de groeiende vraag naar graan als basis voor biobrandstof. Andere oorzaken zijn tegenvallende oogsten door hitte en regen en de toenemende vraag naar graan in het verre oosten. Richard Rolink, inkoopmanager van Meneba: ‘In de afgelopen negen jaar is er acht jaar lang meer graan geconsumeerd dan geproduceerd. De eindvoorraden zijn daardoor gehalveerd. Er is ingeteerd op de voorraden en daar betalen we nu de prijs voor. Er moet een nieuw evenwicht worden gevonden. We moeten voorlopig dus leren leven met hogere prijzen. Of dat het huidige niveau is, is afwachten.’
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Oliën en vetten
Cees Hack, algemeen directeur Sonneveld: ‘Het probleem is breder dan alleen oliën en vetten. ‘Eerst werd raap- en zonnebloemolie alleen gebruikt voor food en feed, maar nu ook voor non-food, namelijk biodiesel. Voor boeren is de vraag naar biobrandstoffen interessant door de bijbehorende subsidies. Tegenvallende oogsten zorgen voor stijging van de prijzen van graan en dus van meel, bloem en haar derivaten. De grote vraag naar melk en melkderivaten in de opkomende economieën, zoals India en China beïnvloedt de prijs enorm. De vraag naar biodiesel stijgt verder en voordat het aanbod van de grondstoffen gelijk is met de vraag zijn we jaren verder.’
 
Zuivel
Rob van Dongen woordvoerder van Friesland Foods: ‘Er is een enorme vraag naar zuivel en zuivelgrondstoffen door de stijgende vraag vanuit Azië, Midden Oosten en Zuid Amerika. Daarentegen blijft het melkaanbod achter. Oorzaken hiervan zijn: grote droogte in Australië, boeren telen meer gewassen voor biodiesel en landen zoals India exporteren minder omdat de vraag op de interne markt toeneemt. Hierdoor is de boterprijs sinds vorig jaar met 40 procent gestegen en is de prijs van melkpoeder zelfs verdubbeld.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Spijs, marsepein, amandelen
Jan Out, directeur Broer Bakkerijgrondstoffen: ‘Wij worden geconfronteerd met prijsstijgingen op de terreinen melkderivaten, granen, oliën, vetten en lactose. Deze prijsstijgingen hebben met name invloed op de prijs van ijspoeders, banketpoeders (cakepoeder, kapselpoeder en geleroompoeder) en marsepein. Voor amandelen verwachten wij een prijsdaling. Het effect hiervan merken we pas in 2008.’
Callebaut kondigde een ‘significante’ prijsverhoging aan voor chocolade. Reden is de gestegen kosten voor cacao en melkpoeder.
 
 
 
 

Reageer op dit artikel