artikel

Vruchtensoorten

Dossiers

Vruchtensoorten

Medewerker van Bakkerswereld D.J. Mussert heeft een lijst met alle vruchtensoorten samengesteld. De meeste van de beschreven vruchtensoorten zijn ook als vruchtenconserven te koop.

Medewerker van Bakkerswereld D.J. Mussert heeft een lijst met alle vruchtensoorten samengesteld. De meeste van de beschreven vruchtensoorten zijn ook als vruchtenconserven te koop.

 
 
 
Aalbessen:
25 kcl. per 100 gram
volop beschikbaar in juni, juli en augustus

Aardbeien:
23 kcl. per 100 gram
vanaf februari levering vanuit Spanje, daarna vanaf maart/april vanuit Egypte en Israël. Afhankelijk van het weer vanaf begin/medio mei Hollandse kas en koudegrond product tot eind augustus/begin september.

Abrikozen:
35 kcl. per 100 gram
het versproduct komt voornamelijk uit Spanje en Frankrijk met als topmaanden juni, juli en augustus.

Ananassen:
55 kcl. per 100 gram
voor de bakkerij meestal uit blikken van 20 oz. 30 oz. en 3 en/of 5 kilogram blikken.
een veelgebruikt decoratie-item als hele schijven op taarten en als stukjes op kleingebak. Ook als verse vrucht steeds meer verwerkt door het beschikbaar komen van goede kwaliteiten ananassnijders, die zowel de buitenkant als de ananaskern in een keer verwijderen. Oorspronkelijk komt de ananas uit Zuid-Amerika, maar nu veel aanvoer uit onder andere Ivoorkust, Kenia, Zuid-Afrika, Malaya, Indonesië, Hawaï en Californië. Aanvoer van de rassen uit de verschillende productielanden vrijwel het gehele jaar. Na het verwijderen van schil en kern een rendement van circa 50% aan vruchtvlees.

Appels:
meestal vanaf augustus/begin september grote aanvoer van de Hollandse toppers Jonagold, Elstar en Boskoop ofwel Goudreinetten. Verse appels zijn er het hele jaar door onder meer door grote aanvoer vanuit Tirol/Italië met Jonagold en Jonagored, terwijl er verder importen plaatsvinden uit New Zealand met Braeburn, Gala en Fuji, maar ook vanuit Argentinië en Chili met Gala, Granny Smith en andere soorten. Golden Delicious uit Frankrijk en Gala/Granny Smith uit Italië/Tirol.

Bananen:
aanvoer gedurende het gehele jaar met als bekende soorten Chiquita, Fyffes, Delmonte voornamelijk vanuit Midden- en/of Zuid-Amerika.

Blauwe bessen of bosbessen:
40 kcl. per 100 gram
topmaanden juli en augustus vanuit eigen land, maar ook vanuit Polen en andere delen van Oost Europa.

Bramen:
35 kcl. per 100 gram
in mei en juni al wel verkrijgbaar maar de topmaanden zijn augustus en september.

Druiven:
65 kcl. per 100 gram
topmaanden voor het Hollandse product zijn september en oktober. Verder vrijwel het gehele jaar verkrijgbaar met pit en zonder pit vanuit Egypte, India, Chili, Turkije, Griekenland, Frankrijk en Italië in wit en in blauw en/of rood. In maart en later grote aanvoer vanuit Zuid-Afrika, zowel wit als blauw zonder en met pit. Incidenteel ook verschepingen van onder andere witte druiven vanuit Australië. Druiven vanuit Turkije worden meestal als sultanas aangeboden en de bekende Rosaki druiven vanuit Griekenland in augustus en september.

Frambozen:
30 kcl. per 100 gram
in februari/maart al leverbaar in kleine doosjes van 150/200 gram vanuit Spanje. In juli en augustus het Hollandse product met slechts een korte levertijd.

Grapefruit:
grote vruchten met veel partjes en soms erg veel sap. Aangezien voor verwerking op gebak het vruchtvlees uit de partjes moet worden gesneden kost dit veel tijd. Grapefruits hebben wit en/of roze vruchtvlees en zijn afkomstig uit Californië, Zuid-Afrika en Israël als belangrijkste leveranciers. Deze vruchten bevatten echter stoffen, die niet gecombineerd kunnen worden met medicijngebruik.

Kersen:
50 kcl. per 100 gram
Hollandse kersen meestal leverbaar vanaf eind mei of begin juni tot eind juli/begin augustus. Spanje, Frankrijk, Duitsland, Italië, Turkije en Griekenland leveren ook op onze markt. In december/januari/februari Argentijnse kersen tegen extreem hoge prijzen.

Kiwi’s:
de belangrijkste leverancier is New Zealand vanaf medio mei – de oogst mag niet eerder dan 1 mei beginnen – en is meestal voldoende tot december. Frankrijk levert ook een goede kwaliteit kiwivruchten met vrijwel dezelfde kwaliteit, smaak en structuur als het NZ-product. Daarnaast komen ook kiwi’s uit Italië, Griekenland, Chili en Israël. New Zealand en Italië leveren zowel groene als geel-goude vruchten met een gemiddeld vruchtgewicht van 100 gram.

Kruisbessen of klapbessen:
30 kcl. per 100 gram
komen voornamelijk uit Limburg, België en een aantal voormalige Oostbloklanden voor verwerking op onder andere vruchtenvlaaien. Topmaanden juli tot medio augustus.

Mandarijnen:
grote aanvoer vanuit Spanje en Marokko vanaf oktober/november. Eerst Satsumas en daarna Clementinas. Na februari/maart aanvoer vanuit Zuid-Afrika, Chili en Argentinië met leveringen van Satsumas en Clementinas.

Mango’s:
60 kcl. per 100 gram
voornamelijk afkomstig uit een aantal Afrikaanse landen waaronder Ivoorkust met als topmaanden mei en juni. Bij voldoende rijpheid kunnen deze vruchten – gesneden – goed verwerkt worden op vruchtengebak.

Meloenen:
30 kcl. per 100 gram
de meest bekende is de Spaanse Galia met gewichten van 700 gram tot soms wel 1400/1500 gram. Ook andere soorten als Canteloupe en Honingmeloen kunnen goed verwerkt worden op vruchtengebak. Als Spanje is uitverkocht vanaf maart/april is er een grote aanvoer vanuit Costa Rica en bijvoorbeeld Israël.

Mineola’s:
sinds een paar jaar op de markt als kruising tussen mandarijn en sinaasappel. Exportproduct van Turkije, Israël en Californië maar niet continu beschikbaar door ondermeer een onregelmatige aanvoer. De vruchten bevatten veel sap, zijn goed en makkelijk te pellen/schillen en verwerkbaar op onder andere vruchtengebak als vervanging van mandarijnen-/of sinaasappelpartjes. Worden via supermarkten vaak als ‘mandarijn’ aangeboden, maar zijn duidelijk anders van smaak en structuur.

Nectarines:
35 kcl. per 100 gram
topmaanden juli en augustus. Meestal al leverbaar eind mei/begin juni vanuit Spanje en vanaf eind juni vanuit Frankrijk. Smaak en structuur van het Franse product voor onder andere verwerking op vruchtengebak worden als meest positief beoordeeld.

Peren:
45 kcl. per 100 gram
vanaf september is de Hollandse oogst beschikbaar met als belangrijkste soorten/rassen Doyenne du Comice, Conference en Triomph de Vienne. De Comice is maar twee tot drie maanden beschikbaar, terwijl de Conference uit eigen land en/of vanuit Spanje bijna het hele jaar te koop is en goed verwerkt kan worden. Frankrijk levert smakelijke Guyot-peren en incidenteel komen Packham’s-peren tussen november en augustus vanuit Argentinië. Er bestaan uiteraard nog meer soorten peren, maar meestal met een korte houdbaarheid en aanvoer.

Perziken:
35 kcl. per 100 gram
net als bij nectarines zijn de topmaanden juli en augustus. Maar ook begin juni leverbaar vanuit Spanje, hoewel de vruchten dan nog klein en hard zijn en derhalve moeilijk te verwerken. Vanaf eind juni is het Franse product meestal beschikbaar met grotere vruchten en een goede verwerkbaarheid voor onder andere decoratie op vruchtengebak.

Pruimen:
40 kcl. per 100 gram
met als topmaanden voor het Hollandse product augustus en september voor wijnpruimen en reine claudes. Door importen uit Spanje, Italië, Duitsland, Roemenië, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika zijn pruimen in het algemeen acht tot negen maanden van het jaar beschikbaar.
 
Sinaasappels:
afhankelijk van het weer zijn sinaasappels – nieuwe oogst – meestal vanaf november beschikbaar. De belangrijkste producent en leverancier is Spanje. Voor de (banket)bakkerij komen sinaasappels zonder pit het meest in aanmerking: navel en Valencia en tegen het einde van het seizoen navel-late en Valencia-late. Griekenland heeft ook bijzonder smakelijke sinaasappels – zonder pit – maar is slechts in februari en maart korte tijd op de markt als leverancier. Als Spanje is uitverkocht komen er een aantal soorten uit Zuid-Afrika en Zuid-Amerika, maar in de verwerkbaarheid zitten soms grote verschillen.

Zwarte bessen:
40 kcl. per 100 gram
topmaanden juli, augustus en september. Qua smaak weinig attractief voor de bakkerij. Voor het grootste deel verwerkt door de industrie in jams en limonades.

De meeste van de hierboven beschreven vruchtensoorten zijn ook als vruchtenconserven te koop via importeur, inkoopvereniging, grossier en/of supermarkt in blikken van 15oz. 20oz. 30oz. en 3 of 5 kilo inhoud.

Reageer op dit artikel