artikel

Vermeulen een jaar na overname Den Otter

Dossiers

Vermeulen een jaar na overname Den Otter

Bas Vermeulen, eigenaar van Bakkerij Vermeulen en Bakker Bas nam in 2005 Den Otter Speciaalzaken over in Vught. Wat is er veranderd sinds de overname, wat niet en hoe is de wisseling van de macht verlopen? Vermeulen een jaar later: ‘Ik heb geen moment spijt gehad van de overname.

Bas Vermeulen, eigenaar van Bakkerij Vermeulen en Bakker Bas nam in 2005 Den Otter Speciaalzaken over in Vught. Wat is er veranderd sinds de overname, wat niet en hoe is de wisseling van de macht verlopen? Vermeulen een jaar later: ‘Ik heb geen moment spijt gehad van de overname.’

‘Of ik lang heb gezocht? Om eerlijk te zijn was ik helemaal niet op zoek naar uitbreiding, het kwam op mijn pad. Den Otter en ik werkten al ruim anderhalf jaar samen, we leverden namelijk producten aan elkaar uit. Ik leverde hem brood en hij mij banket. We hebben na die anderhalf jaar geëvalueerd, om te kijken of we intensiever konden samenwerken. Tijdens die evaluatie zei Jos voor de gein ‘dan neem jij de zaak toch over enkele jaren over’. Daar ben ik over na gaan denken met als resultaat een daadwerkelijke overname. Ik vond het een uitdaging, iets wat ik in mijn eigen bedrijf soms miste, omdat ik de zaak goed op de rit heb. Als ik deze uitdaging niet had aangegrepen, was het wel een andere. Bovendien was deze overname goed voor de continuïteit van het bedrijf, want ik leverde al veel aan Den Otter en wanneer ik zijn bedrijf over zou nemen, was ik in de toekomst verzekerd van die leveringen. Als een ander het bedrijf zou kopen, moet je maar afwachten of het klikt.’ Bas Vermeulen, eigenaar van Bakkerij Vermeulen uit Vlijmen en zes Bakker Bas winkels zit rustig op een stoel in het kantoor van Den Otter in Vught. ‘Ik ben hier iedere dag maar even, omdat mijn kantoor in Vlijmen is’, bekent hij. ‘Ik bewaak vooral de grote lijnen. Een van de eerste dingen die ik heb gedaan na de overname was het aanstellen van een managementteam. Die professionalisering was ook wel nodig, omdat het bedrijf te groot werd.’ Naast een bedrijfsleider voor Den Otter heeft Vermeulen bedrijfsleiders aangesteld voor Bakkerij Vermeulen, Bakker Bas winkels, Sligro verkooppunten en voor het personeelsbeleid. ‘Op die manier is er meer structuur en worden beide bedrijven meer verbonden.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Je moet niet vanaf dag een in details willen treden, de grote lijn bewaken is het belangrijkste, want als die niet goed is gaat het fout. Ik leg dus veel verantwoordelijkheid neer bij de chefs en die verantwoordelijkheid moeten ze ook nemen. Ze moeten durven fouten maken. Ik ben meer coach en stuur het managementteam aan. Voorheen was dat anders bij Den Otter, toen één man alles aanstuurde, maar het bedrijf (Bakkerij Vermeulen en Den Otter red.) is nu zo groot dat dat niet kan en ik wil het ook niet. Bovendien kan het ook niet door mijn beperkte kennis van banket.’ Productietechnisch is er bij Den Otter niets veranderd. ‘Ik verbaasde me dat veel producten nog met de hand werden gemaakt. Ik dacht inkopen is meer rendabel en heb dat overwogen, maar daar ben ik dus op teruggekomen, omdat Den Otter juist om die reden Den Otter is.’ Waar ik ook aan moest wennen was het feit dat je Den Otter producten niet overal moet willen verkopen, bijvoorbeeld oliebollen in supermarkten en bonbons in tankstations. Het kan leuke omzet opleveren, maar je moet de exclusiviteit bewaken.’
 
Rust
De hoogste prioriteit die Vermeulen had na de overname was het creëren van rust bij de medewerkers van Den Otter. ‘Ik heb heel snel het personeel bij elkaar geroepen bij mij thuis, zo krijgen ze een idee wie ze tegenover zich hebben. Ik heb de medewerkers uitgelegd wie ik ben en wat ik wil.’ Om die rust binnen het bedrijf te krijgen was volgens de nieuwe eigenaar een aanpassing nodig van de werktijden. Sinds Vermeulen de scepter zwaait, wordt er ook ’s nachts gewerkt en moet iedere werknemer een keer in de twee weken op vrijdagavond werken. ”s Nachts worden de producten afgemaakt en staat alles om 07.00 klaar. Er waren voorheen veel nabestellingen en dat geeft onrust. Ik heb daarom de regel ingevoerd dat klanten voor 15.00 moeten bestellen, deze maatregel geeft zowel duidelijkheid naar het personeel als de klant en rust want iedereen weet waar die aan toe is. Ik heb door deze werkwijze een klant teleur moeten stellen, omdat hij zich niet kon vinden in de nieuwe manier van werken. De meesten begrepen wel dat de werkwijze in belang is van de organisatie. Er is nu meer rust en we hebben overdag meer rek in de productie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Natuurlijk hebben we hogere loonkosten door de nachturen, maar ik heb ook een auto minder plus een chauffeur, omdat we minder vaak hoeven te rijden. Er wordt dus efficiënter gewerkt.’ Om de efficiency op kantoor te vergroten zijn de kantoren van Vermeulen en Den Otter bij elkaar gevoegd en werken beide bedrijven met hetzelfde computersysteem. ‘We hebben een netwerk, als er een banketbestelling bij Vermeulen binnenkomt, wordt die automatisch doorgesluisd naar Den Otter en met brood is dat andersom. Voorheen werden de bestellingen twee keer ingetikt, dubbelwerk dus. Daarnaast kunnen we goedkoper inkopen, omdat we groter zijn.’
 
Weinig weerstand
Hoewel de veranderingen groot waren is er weinig weerstand geweest onder het personeel. ‘Dat komt mede denk ik doordat ik open en eerlijk ben geweest over mijn plannen en amicaal leiding geef. Maar ik vind niet alles goed, het personeel moet niet om ieder onbenullig punt mij opbellen, grenzen afbakenen is daarom belangrijk.’ Vermeulen kijkt tevreden terug op het eerste jaar na de overname en het overnameproces zelf. ‘Ik heb veel te danken aan mijn vrouw en alle medewerkers.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terugkijkend zou ik niets anders hebben gedaan. In een overnameproces is het een kwestie van geven en nemen. Je moet niet altijd je gelijk willen hebben, dat geldt ook op de werkvloer.’ De omzet van Den Otter is sinds vorig jaar met 10 procent toegenomen, de omzet van Bakkerij Vermeulen is gelijk gebleven. Vanwege de groei van Den Otter is de productie versterkt met een fulltimer.

Reageer op dit artikel