artikel

Van Doorn nieuwe eigenaar Fijn Lijntje

Dossiers

Van Doorn nieuwe eigenaar Fijn Lijntje

‘Verdubbeling aantal kilo’s is reëel’Maikel van Doorn nam in september samen met zijn vader Rien van Door(Ambachtsbakker) Fijn Lijntje over van de Belgische bedenker Vanlommel. Sinds januari dit jaar hebben de eigenaren het alleenrecht overgenomen van Bakery Concepts. Ze geloven heilig in het product. ‘Verdubbeling van het aantal kilo’s is reëel.

‘Verdubbeling aantal kilo’s is reëel’

Maikel van Doorn nam in september samen met zijn vader Rien van Door(Ambachtsbakker) Fijn Lijntje over van de Belgische bedenker Vanlommel. Sinds januari dit jaar hebben de eigenaren het alleenrecht overgenomen van Bakery Concepts. Ze geloven heilig in het product. ‘Verdubbeling van het aantal kilo’s is reëel.’

 

In de loods van Prodilijn in Heeswijk-Dinther liggen tientallen zakken grondstoffen opgestapeld, klaar om verwerkt te worden tot Fijn Lijntje. Trots laten de nieuwe eigenaren Maikel en vader Rien van Doorn hun nieuwe onderkomen zien. Achterin, afgeschermd van de opslagloods, is de productieruimte ingericht waar de zeventien verschillende grondstoffen samengevoegd worden tot de kant-en-klare broodmix Fijn Lijntje. Maikel en Rien van Doorn hebben in september de voedingsmethode gekocht van de Belgische bedenker Vanlommel die het product twintig jaar geleden ontwikkelde. Fijn Lijntje is een koolhydraatarm brood. Op de vraag waarom zij dit koolhydraatarme product hebben gekocht zegt Maikel van Doorn: ‘Vanlommel kwam begin 2006 bij ons met de vraag of we interesse hadden, het kwam dus op ons pad.’ Opmerkelijk is het niet dat juist vader en zoon Van Doorn werden benaderd door de bedenker om het product over te nemen én dat ze ja hebben gezegd. Rien van Doorn, eigenaar van Ambachtsbakker Van Doorn in Sint Michielsgestel introduceerde Fijn Lijntje namelijk in 2003 in Nederland. Bakery Concepts uit Spakenburg vermarkte het product verder in Nederland. Prodilijn heeft de licentie per 1 januari overgenomen van Bakery Concepts.

 

Trend
Ethie de Graaf van Bakery Concepts en Beko, die Lekker&Slank introduceerde als antwoord op Fijn Lijntje, stelden in 2005 dat de koolhydraatrage voorbij is. Ook Rien van Doorn merkte een afname in het aantal broden, stelt hij. Toch zijn vader en zoon optimistisch en geloven ze in het product. Rien van Doorn: ‘De eerste maanden, toen ik nog het alleenrecht had, verkocht ik twee- tot drieduizend broden Fijn Lijntje per week in mijn eigen bakkerij.’ Momenteel zijn dat tweehonderd broden per week. ‘De hype van het allereerste begin is er niet meer. Fijn Lijntje is nu meer een trend. Wij zijn dan ook niet bang dat we te laat instappen, bovendien had ik er in 2003 ook geen tijd en ruimte voor om er toen al in te stappen. Ik denk dat Fijn Lijntje kan opbloeien. Momenteel werken tweehonderd bakkers met het koolhydraatarme brood en wordt er jaarlijks zo’n 30.000 kilo kant-en-klare mix verkocht. Als we net zo ver komen als Waldkorn is het goed’, grapt hij. Maikel van Doorn: ‘Als we reëel kijken dan is een verdubbeling van het aantal kilo’s en bakkers mogelijk.’ ‘Fijn Lijntje is namelijk een perfecte aanvulling op het bestaande assortiment van de bakker’, vervolgt Rien van Doorn. ‘Als mensen willen afvallen dan doen ze dat bijvoorbeeld via Herbalife of Weightwatchers waardoor ze niet in de bakkerswinkel komen. Door Fijn Lijntje komen ze wel weer bij de bakker.’
Om de markt voor Fijn Lijntje te vergroten hebben vader en zoon Van Doorn besloten om de bufferzone van 25 kilometer af te schaffen die Bakery Concepts had ingesteld. Dit hield in dat de aanbieders van Fijn Lijntje minstens 25 kilometer bij elkaar vandaan moesten liggen. Vanaf 1 januari is die regel opgeheven. ‘Dus iedereen kan het bestellen’, benadrukt Rien van Doorn.
Ook benadrukken ze dat Fijn Lijntje niet alleen te gebruiken is voor mensen die willen afvallen. Volgens de eigenaren biedt de voedingsmethode ook medische voordelen zoals: cholesterol verlagend, bloeddruk regulerend, cellulitis afbrekend en het is diabetes vriendelijk.

 

Logistiek
Om ook iedere bakker te kunnen beleveren in Nederland heeft Prodilijn afspraken gemaakt met Grobak en Beko Zuid. De producten worden via deze twee grossiers uitgeleverd. Direct bestellen via Prodilijn is ook mogelijk. In België wordt Fijn Lijntje gedistribueerd door Grevers.
Rien van Doorn was de eerste bakker in Nederland die in 2003 met het koolhydraatarme brood bakte en verkocht, hij kent hierdoor het product goed. ‘In het begin was het lastig en wennen, maar in juni 2006 is de receptuur vernieuwd. De elasticiteit en smaak zijn sterk verbeterd. Het is een kant-en-klare mix gebleven. De bakker hoeft dus alleen water en gist toe te voegen. Maar het blijft wel een product dat je als leverancier niet zo maar aan de bakker moet geven, daar hoort een stuk voorlichting bij, want je krijgt veel vragen van klanten.’ Prodilijn speelt hierop in door folders te verspreiden onder bakkers waarop kort en duidelijk staat wat Fijn Lijntje is en wat de voordelen zijn voor de bakker. Ook zijn er speciale brochures voor de consument met tekst en uitleg. Daarnaast is er een nieuwe website voor informatie (www.fijnlijntje.eu).
‘Service is heel belangrijk’, vervolgt Rien van Doorn. ‘Als een bakker met een probleem zit spring ik in de auto om hem te helpen.’

 

Bakblik
De Ambachtsbakker en ondernemer Van Doorn adviseert collega’s om de apart ontwikkelde bakblikken te gebruiken voor het bakken van Fijn Lijntje (400 grams brood). ‘Dat is raadzaam omdat het marketingtechnisch beter is, want je haalt 18 tot twintig sneetjes uit het blik. Bij een normaal half bakblik zijn dat er tien tot twaalf en de consument rekent in sneetjes. Bovendien wordt het brood hoog en kort in een normaal half bakblik.’ Een heel blik is ook geen optie, want dan wordt het broodje plat, aldus de ervaringsdeskundige. De speciale bakblikken zijn verkrijgbaar via Prodilijn en kosten € 30,00 per honderd stuks. Fijn Lijntje broodmix (20 kilo) kost € 94,00 per stuk. Volgens Prodilijn kunnen hier 75 broden van gebakken worden á € 3,45 verkoopprijs.
Fijn Lijntje is een kant-en-klare broodmix die zorgt voor een koolhydraatarm eindproduct. Naast brood bestaat het assortiment uit: kaasbol, ciabatta, croissant, thuisbakmix, puddingmix, cake- en wafelmix, frietmix, lasagnemix, pannenkoekmix, lax en soja lechitine.

 

Samengevat

• Fijn Lijntje een kant-en-klare broodmix.
• Fijn Lijntje is een koolhydraatarme broodsoort.
• Ambachtsbakker Van Doorn in Sint Michielsgestel introduceerde Fijn Lijntje in Nederland in 2003.
• Prodilijn heeft de licentie van Fijn Lijntje per 1 januari overgenomen van Bakery Concepts.
• Tweehonderd bakkers werken met het koolhydraatarme brood.
• Iedereen kan het bestellen.
• Uitlevering gebeurt via Grobak en Beko Zuid.
• Prodilijn adviseert gebruik van speciale bakblikken.

 

Tekst: Peter de Weerd
Foto’s: Wout van Assendelft

 

Reageer op dit artikel