artikel

Patisserie Rémy in Blaricum

Dossiers

Patisserie Rémy in Blaricum

Patisserie Rémy uit Blaricum verraste vorig jaar vriend en vijand met zijn assortimentskeuze. Naast patisserie en chocolade biedt de Gooise ondernemer ook ingevroren kant- en klaarmaaltijden en soepen aan. ‘ Hoe is het nu?

Patisserie Rémy uit Blaricum verraste vorig jaar vriend en vijand met zijn assortimentskeuze. Naast patisserie en chocolade biedt de Gooise ondernemer ook ingevroren kant- en klaarmaaltijden en soepen aan. ‘ Hoe is het nu?

 

‘De diepvriesmaaltijden zijn nog steeds heel belangrijk, ze zorgen voor een groot deel van de omzet’, vertelt Rémy Duker enthousiast. ‘Het is in vergelijking met vorig jaar veel drukker geworden. Het gaat economisch blijkbaar weer goed en dat merken we. Vooral de catering is gegroeid. We merken dat de mensen tevreden zijn en vertrouwen hebben in ons, terwijl ze in het begin afwachtend waren. We hebben meer grote partijen dan voorheen.’ ‘Ook leveren we aan pastawinkels en restaurants’, vult zijn vrouw Natasja Duker aan. ‘Ik begin het steeds leuker te vinden’, lacht hij tevreden. ‘De winkelomzet is niet achtergebleven en maakt nog steeds zestig procent uit van de totale omzet, de overige veertig komt uit de catering.’

 

 

Prominent

Rémy en Natasja Duker zijn sinds november 2003 eigen baas. Toen Rémy’s voormalige werkgever Paul Frank de zaak sloot, begin 2003, sprongen zij in het gat dat daardoor ontstond. Hoewel de omzet is gestegen de afgelopen anderhalf jaar, is het pand en de uitstraling, Frans/Belgisch, onveranderd gebleven. Wel heeft er in het interieur een kleine verandering plaatsgevonden. De dessertwijnen staan tegenwoordig prominenter gepresenteerd vooraan in de winkel. Als het aan Duker ligt gaat er nog meer veranderen. ‘Na drie jaar heb ik het gevoel te willen veranderen, zo zou ik de gebakskast naar de overkant willen verplaatsen en waar de gebakskast nu staat brood presenteren.’ Rémy en Natasja Duker verkopen nu alleen brood in het weekend. Het idee om brood ook doordeweeks te verkopen is nog niet gerealiseerd, evenmin om het zelf te maken. Hij betrekt het brood (alleen exclusieve soorten als pestobrood, olijf- en thijm/spekbrood) van Het Vlaamsche Broodhuys in Schiedam. ‘Misschien dat we het ooit zelf gaan bakken, maar dan moet je ook investeren én tijd is een probleem. De catering vergt veel aandacht, je kunt ook niet alles.’

Een ander plan anderhalf jaar geleden, was het aanbieden van luxe kaassoorten. Daar gaan ze in december mee beginnen. ‘Maar we presenteren de kaas niet in de winkel, we zitten namelijk nog steeds met de geur van kaas die over kan slaan op de chocolade. We hebben gezocht, maar geen geschikte oplossing kunnen vinden, daarom maken we dummyexemplaren voor in de winkel.’

 

Internetsite

In januari wordt er een start gemaakt met de bouw van een internetsite. ‘Dat is een mooi medium om je klant te informeren en om de naamsbekendheid te vergroten.’ Groeimogelijkheden zijn er voor Patisserie Rémy. ‘We kunnen uitbreiden als dat nodig zou zijn. Een tearoom zou mooi zijn, maar dan moeten we grondig verbouwen.’ Dat is momenteel niet aan de orde. De eigenaren richten zich vooral op het perfectioneren van de winkel en de uitstraling. ‘We verkopen naast patisserie ook meer luxe artikelen en cadeauartikelen. We hadden voor Sinterklaas bijvoorbeeld dit.’ Hij toont een doosje in de vorm van het sinterklaasboek gevuld met bonbons. ‘We willen een mix van patisserie en lifestyle. Zo zijn we nu bezig met de verkoop van wijn en bonbons aangeboden in een mooie houten kist.’ Natasja Duker: ‘Ook verkopen we veel decoratiemateriaal. Zo had ik laatst houten paddenstoelen in de etalage en de klanten wilden ze massaal hebben, ze vlogen de deur uit.’ Rémy Duker: ‘We gaan de puntjes op de i zetten op het gebied van verpakking. Zo wil ik mijn eigen verpakking hebben en over de diepvriesmaaltijden een banderol. Verpakking is essentieel, kijk maar naar de parfumwereld.’

 

Veranderingen en plannen

• Prominentere plaats voor dessertwijnen.

• Ook door de week broodverkoop.

• Luxe kaassoorten in dummyexemplaren.

• Start internetsite.

• Eigen verpakking ontwerpen.

 

Tekst: Peter de Weerd

Foto’s: Koos Groenewold

 

 

Reageer op dit artikel