artikel

Kostprijs brood en banket stijgt verder

Dossiers

Kostprijs brood en banket stijgt verder

WAGENINGEN – De kostprijs voor brood is het afgelopen halfjaar gemiddeld met 1,6 procent gestegen. De stijging wordt met name veroorzaakt door gestegen grondstofprijzen. Voor banket steeg de kostprijs gemiddeld met bijna 0,2 procent, maar er zijn uitschieters naar boven en beneden.

WAGENINGEN – De kostprijs voor brood is het afgelopen halfjaar gemiddeld met 1,6 procent gestegen. De stijging wordt met name veroorzaakt door gestegen grondstofprijzen. Voor banket steeg de kostprijs gemiddeld met bijna 0,2 procent, maar er zijn uitschieters naar boven en beneden.
Dit blijkt uit de kostprijsontwikkeling Brood & Banket die het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) in Wageningen halfjaarlijks publiceert. Bij de kostprijsontwikkeling van brood springt met name de stijging van de meel- en bloemprijs eruit. Deze bedroeg 6,8 procent. De broodverbetermiddelen, machines en gas stegen in mindere mate. Bij banket is er – naast de stijging van de meel- en bloemprijs – vooral sprake van een prijsstijging van boter, melkpoeder en chocolade. Amandelspijs werd het afgelopen halfjaar juist aanzienlijk goedkoper.
 
Individuele bedrijven
De kostprijsontwikkeling in individuele bakkerijen kan afwijken van de berekening van NBC. Zo berekent NBC een stijging van loon door toename van functiejaren niet door. En door onderhandeling kunnen ondernemers wellicht een lagere stijging van grondstoffenprijzen of energiekosten hebben gerealiseerd.
 
 
Reageer op dit artikel