artikel

Den Butter in Hoofddorp

Dossiers

Den Butter in Hoofddorp

Tien jaar moesten de eigenaren van den Butter De Echte Bakker in Hoofddorp wachten op uitsluitsel. Twee jaar terug ging de kogel door de kerk en werd een begin gemaakt met de modernisering van het winkelcentrum; de bakkerswinkel is aangepast aan de gekozen stijl.

Tien jaar moesten de eigenaren van den Butter De Echte Bakker in Hoofddorp wachten op uitsluitsel. Twee jaar terug ging de kogel door de kerk en werd een begin gemaakt met de modernisering van het winkelcentrum; de bakkerswinkel is aangepast aan de gekozen stijl.
 

‘We hadden liever tegenover of naast de Hema
gezeten, maar de logistieke kosten die zo’n
locatie met zich meebrachten waren voor ons onaanvaardbaar. (De winkel ligt nu direct aan de expeditieweg). Tevens zouden er een hoop extra investeringen bijkomen, vanwege een totale bedrijfsverplaatsing.’ Aan het woord is Bram van der Lee, hij is sinds begin dit jaar, samen met Frans den Butter, eigenaar van den Butter De Echte Bakker. Naast het moederbedrijf in Lisserbroek hebben zij vestigingen in Lisse, Oude Wetering, Hillegom en Hoofddorp. De winkel in Hoofddorp is begin juli volledig verbouwd en vernieuwd. De eigenaren hebben de winkel aangepast aan de stijl van het winkelcentrum Polderplein waarin het is gevestigd. Twee jaar geleden werd er een begin gemaakt met de modernisering van het winkelcentrum, ook is er een nieuw centrum aan toegevoegd (De Vier Meren). Eind 2007 moet het project af zijn. ‘De afgelopen twee jaar waren niet gemakkelijk, maar we hebben geluk gehad, omdat we in de looproute zaten van de winkelcentra. Het oude winkelcentrum had wel een compleet winkelaanbod, maar het was verouderd, onafgesloten en het had geen regiofunctie. Die functie heeft het nu wel en dat was ook de reden dat we hier per se wilden blijven zitten.’ Die keuze had wel gevolgen voor het winkelinterieur; de toonbank heeft plaatsgemaakt voor een open ‘fullservice winkel’. Van der Lee: ‘Er zijn twee soorten bakkers: de bakker die zijn eigen winkel beschermt en de bakker die kijkt naar de eisen die nodig zijn om trendy te zijn. Wij willen trendy zijn en we willen ons meten aan de grote landelijke winkelketens als V&D en kledingzaken. Zij zijn hier ook allemaal vertegenwoordigd en dan kun je niet kiezen voor een traditionele toonbankwinkel, daar waren we snel over uit.’ Reden voor de eigenaren om de oude inventaris, slechts vijf jaar oud, te vernieuwen. Weggegooid geld is het niet geweest. ‘De oud-eigenaren moesten vijf jaar terug wel vernieuwen, omdat de winkel achttien jaar oud was en er toen nog geen zicht was op de verbouwing van het winkelcentrum. We (Van der Lee maakte al onderdeel uit van het managementteam) hebben toen bewust gekozen voor losse delen om flexibel te zijn. Het oude interieur hebben we daardoor in kunnen passen in ons moederbedrijf in Lisserbroek.’
 
Winkel
Hoewel Den Butter en Van der Lee snel wisten dat bediening geen optie was voor de nieuwe winkel, kostte de definitieve interieurkeuze meer tijd. ‘Toen we de keuze hadden gemaakt om te blijven in het winkelcentrum, zijn we meteen naar collega’s gegaan die in winkelcentra zijn gevestigd om te zien hoe zij het doen én om de mogelijkheden van soorten winkels te bekijken.’ Van der Lee en Den Butter hebben uiteindelijk gekozen voor een interieur van Koning uit Nieuw Vennep. ‘Het was voor beide partijen een nieuw project waardoor we goed met elkaar konden sparren.’ Begin juli is de winkel officieel geopend. De winkel is 87 vierkante meter groot, gevestigd aan de buitenkant van het winkelcentrum, en valt op door zijn grote winkelpuien waardoor er veel licht naar binnen komt en de winkel ruimer oogt. Om het ruimtelijke aspect te stimuleren, is er geen plafond aangebracht en zijn de zichtlijnen laag gehouden, aldus Van der Lee. ‘De klant kan zo alle producten goed zien en het gaat om de producten.’ Hij typeert de winkel als fullservice. ‘Het grote verschil met een standaard zelfbedieningswinkel van Koning is dat grootbrood achter in de winkel ligt. Wij hebben al een goede naam met grootbrood; door het achterin te leggen zien de mensen onbewust ook de andere producten.’ Den Butter en Van der Lee richten zich meer op banket. ‘Banket hebben we daarom eenlaags gepresenteerd (meubel is 6 meter lang, red.), dicht bij de kassa. Het is een soort rustplein waardoor de klanten er niet om heen kunnen. De banketverkoop is ruim verdubbeld. Het was 7 procent van de totaalomzet, nu bijna 20. Ook zien we plussen in het stukswerk en kleinbrood (beiden gepresenteerd in zelfbediening). ‘De winkel is zo ingericht dat die gemakkelijk is schoon te maken. We hebben nergens vergeten hoekjes waar vuil in kan gaan zitten en de broodrekken zijn verrijdbaar. Dat scheelt tijd, dus geld.’
Omdat de winkel in een winkelcentrum is gevestigd, zijn de paden dusdanig breed dat klanten met de winkelwagen er door heen kunnen, ook staan er manden bij de ingang. Hoewel de uitstraling van de winkel van klassiek naar strak en modern is veranderd, ziet Van der Lee geen verschil in publiek. ‘Gelukkig niet, we willen de volle markt bedienen en niet een doelgroep. Zoiets kan in de PC Hooftstraat, maar niet in Hoofddorp. De winkel lijkt bedoeld voor jongeren, maar ook ouderen vinden het prettig, omdat ze rust hebben en zich niet opgejaagd voelen.’ De veranderde winkelaanpak vraagt wel oplettend personeel, erkent Van der Lee. ‘Mensen hebben vragen en dan moet je daar als verkoper op tijd op inspelen. Beko Advies heeft ons daar theoretisch in begeleid, maar zoiets heeft tijd nodig.’
 
Werktijden
Een ander gevolg van de winkelaanpak is de werktijden. Het personeel begint ’s morgen een uur eerder, om alle producten op tijd ingepakt te hebben. ‘Het kost extra voorbereidingsuren, maar de werkuren zijn meer rendabel. We plussen nu 40 procent in vergelijking met de oude situatie, als we dat hadden willen bereiken met de vorige winkel hadden we zeker 25 procent verkoopuren meer nodig gehad. Bovendien zijn de bouwvakkers nog aan het werk, het kan alleen nog maar beter worden.’
 

Tekst: Peter de Weerd

Foto’s: Henk Riswick

 

Reageer op dit artikel