artikel

Authentiek centraal

Dossiers

Authentiek centraal

Banketbakkerij Smit in Kampen verbouwdHet assortiment is onveranderd gebleven evenals de plaats van de toonbank, het aantal vierkante meters winkeloppervlakte en de vloer. Maar een ding is drastisch veranderd sinds de winkelverbouwing: de sfeer in de winkel. Banketbakkerij Smit in Kampen straalt authenticiteit uit.

Banketbakkerij Smit in Kampen verbouwd
Het assortiment is onveranderd gebleven evenals de plaats van de toonbank, het aantal vierkante meters winkeloppervlakte en de vloer. Maar een ding is drastisch veranderd sinds de winkelverbouwing: de sfeer in de winkel. Banketbakkerij Smit in Kampen straalt authenticiteit uit.

Hanzestad Kampen heeft een sfeervol oud centrum. De vele oude gebouwen en de smalle straten geven de bezoeker het gevoel voor even terug te zijn geworpen in de tijd.

Eric Rülander, eigenaar van Banketbakkerij Smit, omschrijft het als authentiek; de sfeer die hij ook graag in zijn winkel wilde hebben. Er zat dus maar één ding op, verbouwen. Afgelopen februari was het zo ver, na maanden voorbereiding ging de winkel ruim twee weken dicht voor de verbouwing. Rülander: ‘

 

De reden voor de verbouwing was dat het interieur was verouderd, vijftien jaar. Zowel het meubilair als de machines hadden hun langste tijd gehad.’

Reden voor de Kampenaar om de zaak grondig aan te pakken en zijn eigen ideeën op het interieur los te laten. ‘Ik ben samen met mijn cheffin, een jaar bezig geweest met vergelijken van verschillende interieurbouwers. Uiteindelijk hebben wij gekozen voor Linthorst, omdat die het beste met onze ideeën overeen kwam. Naast interieurbouwers hebben wij veel ideeën opgedaan bij collega-banketbakkers die zijn aangesloten, net als wij, bij Heerlijk&Heerlijk. Eigenlijk wisten wij al wat we wilden, namelijk een authentieke uitstraling, een warme winkel. Die elementen waren in de oude winkel wel aanwezig maar kwamen niet tot hun recht doordat veel lichte kleuren domineerden. Van die lichte kleurstelling is sinds de verbouwing niets meer over; bordeaux rood (wanden), teakhout en zwart (toonbank en plafond) hebben nu de overhand. Het meest in het oogspringende feit bij binnenkomst is het zwarte plafond met kroonluchters en de balustrade achter in de winkel. Die zijn niet nieuw, voorheen was er een verlaagd plafond waardoor de balustrade minder goed opviel. Het hoge plafond (ruim 5 meter, red.) was een ander speerpunt tijdens de verbouwing. ‘Die springt er nu ook veel beter uit en dat is een kracht van het pand.’ Hoewel de plaats van de toonbank niet is gewijzigd, is de toonbank zelf wel nieuw. De schuin opstaande toonbankruiten zijn vervangen door recht opstaande ramen. ‘Hierdoor heeft de klant een beter zicht op de producten’, meent de eigenaar. Rülander heeft gekozen voor een teakhouten toonbank met zwart granieten werk- en presentatiebladen. De presentatievolgorde van de producten is in tact gelaten. Zo staan de gebakssloffen vooraan. ‘Het is één van onze best lopende producten, die moeten dus opvallen en door ze voor in de winkel te presenteren, kunnen de mensen ze van buiten al zien liggen.’ Naast de sloffen liggen de bonbons, trapsgewijs gepresenteerd, gevolgd door het stukswerk. ‘Maar het gaat niet om de toonbank, het gaat om de presentatie en de producten.’ Om meer openheid te creëren in de winkel is de hoge gebakskast achter in de winkel ingeruild voor twee lagere modellen. ‘We hebben ruimte voor zestien schalen gebak. Voorheen waren dat er vierentwintig waardoor je sneller lege schappen kreeg.’ Het assortiment heeft Rülander ongemoeid gelaten. ‘Ik denk dat het te radicaal is om zowel je assortiment als je winkel te verbouwen, de mensen voelen zich dan helemaal vreemd.’

 

‘Brood is een serviceproduct. Vandaar dat ik het inkoop bij een collega. Zelf maken zie ik niet zitten, de investeringen zijn te hoog, ik heb ruimte te kort en ik ben tenslotte banketbakker.’ Rülander biedt diverse soorten brood aan, onder andere wit, bruin, volkoren en verschillende soorten Oerbroden.

 

Zelfbediening

Hoewel service en aandacht voor de klant voorop staan, worden taarten, stukswerk en verpakte koeken ook in zelfbediening aangeboden. Om dit te stimuleren, is er gekozen voor twee open vriezers. ‘Voorheen hadden we twee vrieskasten met deuren. Die deuren zijn toch extra drempels voor de klant.’

De specialiteit van Banketbakkerij Smit (de vulkoeken) worden gepresenteerd in een ouderwetse bakkerstrog die midden in de winkel staat. ‘Die trog was de enige voorwaarde die we gesteld hebben aan de interieurbouwer, de hele zaak mocht over de kop maar de trog moest weer een prominente plek in de nieuwe winkel krijgen.’

 

Rülander heeft geen noodwinkel gehad tijdens de verbouwing. ‘Dat was organisatorisch een grote klus en ik had geen productieruimte omdat we die ook hebben aangepakt.’ Naast nieuwe wanden zijn de koel- en vriescel verplaatst waardoor er meer inpakruimte is ontstaan achter de winkel. Sinds de opening op 23 februari is het aantal klanten toegenomen. De omzet is gestegen met 12 procent. De gemiddelde besteding is eveneens licht toegenomen en is nu €7,50, aldus de eigenaar.

 

Reageer op dit artikel