artikel

Omgaan met grondstoffen

Dossiers

Omgaan met grondstoffen

Zonder goede grondstoffen geen goede eindproducten. Maar hoe ga je als ondernemer om met je grondstoffen, wat is de route die wordt afgelegd, vindt er controle plaats bij binnenkomst en uitgang, hoe is de opslag geregeld en wat doe je met zakken die gescheurd zijn? Enkele vragen die werden voorgelegd aan de leveranciers Beko en Grobak en een drietal bakkers.

Zonder goede grondstoffen geen goede eindproducten. Maar hoe ga je als ondernemer om met je grondstoffen, wat is de route die wordt afgelegd, vindt er controle plaats bij binnenkomst en uitgang, hoe is de opslag geregeld en wat doe je met zakken die gescheurd zijn? Enkele vragen die werden voorgelegd aan de leveranciers Beko en Grobak en een drietal bakkers.
 

Toon Merks van Grobak :
‘Tijdig inspelen op feestdagen’

Hoe ziet de routing van de grondstoffen er uit?
‘De basisroute is dat wij de grondstoffen bestellen bij de producenten. Die bestellingen zijn gebaseerd op de verwachtingen van de verkoop en worden op voorraad gezet in ons magazijn. Als de bestelling bij ons binnenkomt, vindt er ingangscontrole plaats, er wordt gecontroleerd of de levering klopt met de bestelling en juiste THT. Wij voldoen aan de geldende wettelijke normen zoals HACCP en zo meer. Vervolgens worden de grondstoffen opgeslagen in het magazijn. De opslag is first in, first out gerangschikt. De producten die als eerste er uit moeten, worden vooraan gelegd.’
‘De uitgaande goederen zijn gerangschikt in drie categorieën: drooggoed, koeling en diepvries. De orderpicking van iedere afdeling wordt apart gedaan én door een ander persoon gecontroleerd. Er vindt dus altijd dubbele controle plaats.’

Tips voor bakkers?
‘Ik wil niet vingerwijzen, maar een tip is om het principe first in, first out toe te passen en goed te kijken naar de voorraadpositie en direct de geleverde grondstoffen goed op te slaan. Negen van de tien bakkers doen dat ook. Het enige waar bakkers op kunnen letten is op tijd inspelen op feestdagen, dat bespaart ze een hoop werk.’

Jan Ackerman van Beko Benelux :
‘Bestellen steeds vaker via internet’

Hoe ziet de routing van de grondstoffen er uit?
‘Producenten leveren de producten aan. Voordat wij de grondstoffen opslaan, worden ze gecontroleerd op fysieke kwaliteit en THT. Gekoelde en diepgevroren producten worden tevens op temperatuur van aanleveren gecontroleerd. Gemiddeld beleveren wij twee keer per week onze leden. Alles volgens HACCP normen.’

Tips voor bakkers?
‘Zorg dat de grondstoffen bij binnenkomst snel op de voorgeschreven bewaaromstandigheden worden opgeslagen. Houdt de koeling op 4°C voor de kritische producten, zoals ei. Andere tip is goed plannen van bestellingen. Nabestellingen is een ongemak voor de bakker, hoewel dat niet altijd even eenvoudig is met het huidige consumentengedrag.’

Het hele artikel: zie Bakkerswereld 11/25 mei 2007

Reageer op dit artikel