artikel

Vermeulen enthousiast over waterontharder

Dossiers

Vermeulen enthousiast over waterontharder

Kalk is een grote vijand van de bakkerij. Het tast verwarmingselementen aan en bovendien ‘vreet’ het wasmiddel. In veel bakkerijen staat inmiddels een waterontharder voor de vaatwasser, zodat die ontkalkt zijn werk kan doen. Lucas Vermeulen plaatste er een achter de watermeter. Zo profiteren alle apparaten ervan.

Kalk is een grote vijand van de bakkerij. Het tast verwarmingselementen aan en bovendien ‘vreet’ het wasmiddel. In veel bakkerijen staat inmiddels een waterontharder voor de vaatwasser, zodat die ontkalkt zijn werk kan doen. Lucas Vermeulen plaatste er een achter de watermeter. Zo profiteren alle apparaten ervan.

Steeds meer bakkerijen hebben ergens in het bedrijf een waterontharder staan, meestal om de vaatwasser te ontzien. Fabrikanten raden dat vaker aan, want kalk is een gemeen goedje. Het hecht zich aan verwarmingselementen en warmtewisselaars. Ook boilers ondervinden grote problemen van kalk. Kalk zet zich juist af op warme plaatsen en heeft een voorkeur voor metalen. Het verwondert Arjen Verkerk van Eco Match uit Gouda dan ook dat nog steeds weinig ondernemers een waterontharder gebruiken op basis van ionenwisseling, voor het hele bedrijf. ‘Veel bakkersbedrijven groeien zonder op hun waterhuishouding te letten, terwijl het blijkt dat er grote voordelen te behalen zijn, onder meer door besparingen op onderhoudskosten aan bedrijfsmiddelen. Als je hele bedrijf gevrijwaard blijft van kalk. Daar komt bij dat zacht kalkvrij water veel minder schoonmaakmiddelen nodig heeft, dan hard water. De besparing op schoonmaakmiddelen begint bij zo’n 70 procent en bij hard water zelfs nog meer.’ Verkerk claimt dat de besparing die de waterontharder oplevert dusdanig groot is dat de aanschaf zich in een bakkersbedrijf binnen een jaar terugverdient.
 
Enthousiast
‘Bakkertje Deeg’ Lucas Vermeulen in Heusden heeft inmiddels een waterontharder voor het hele bedrijf en hij is enthousiast. ‘Twee jaar geleden heb ik een vaatwasser gekocht. De fabrikant raadde mij bij die gelegenheid aan om een waterontharder te plaatsen, zeker gezien het feit dat het water in Heusden vrij hard is. Ja, en toen ben ik eens gaan nadenken. Kalk is eigenlijk een naar goedje. Ieder jaar is er wel een verwarmingselement versleten. Voorheen werden twee keer per jaar de stoompijpen doorgeboord. Alles bij elkaar kostte dat nogal wat. Verkerk suggereerde toen om het hele bedrijf te “ontharden”. En dat heb ik toen gedaan.’
Omdat Vermeulen op drie locaties zit waarbij gebruik gemaakt wordt van waterafname via twee watermeters, zijn er twee ontharders geplaatst. Het plaatsen zelf bleek een fluitje van een cent. ‘Ik heb een klusjesman die het in een uurtje heeft gefikst.’
De voordelen zijn overduidelijk, meldt Vermeulen. ‘Ik gebruik bijvoorbeeld veel minder waspoeder. Een groot deel van de waspoeder bindt zich direct aan de kalk, zodat hij verder nutteloos wordt. Ik heb nu nog maar een vijfde nodig van wat ik vroeger gebruikte. En dan de kosten die ik hiermee voorkom. Het repareren van een verkalkte bollenbaas kost je zo € 400. En wat dacht je van het uitboren van de stoompijpen…’
 
Warmtewisselaar
Niet alleen de vaatwasser (geen kalkafzetting meer en besparing op wasmiddel en spoelglans) heeft voordeel van de ontharder. Ook alle machines met een warmtewisselaar (zoals de bollen-/puntenrijskast en de remrijskast) hebben er veel voordeel van.
Vermeulen heeft ook zijn wasmiddelgebruik fors terug weten te brengen. De vaatwasser, die vrij centraal in het bedrijf staat, draait een keer of vijftig per dag. Retourkratten gaan erin, maar ook de vaat van de banketbakkerij. ‘Normaliter gebruikt zo’n vaatwasser een standaard hoeveelheid wasmiddel. Ik heb er nu door Ecolab een computertje op aan laten sluiten dat precies de benodigde hoeveelheid wasmiddel meet en dat vervolgens in de vaatwasser spuit. Ook dat scheelt een stuk.’
En de klanten? ‘De klanten merken het ook. Ik heb een terras voor de deur en de thee die ik schenk, is een stuk smakelijker. En dat is mooi meegenomen.’
 

Reageer op dit artikel