artikel

Unifine licht overname Atlanta Dethmers toe

Dossiers

Unifine licht overname Atlanta Dethmers toe

Royal Cosun, het moederbedrijf van Unifine Food & Bake Ingredients, nam begin maart Atlanta Dethmers in Groningen over. Wat wil Unifine met deze overname bereiken, wat zijn de gevolgen voor de producten en wat gaat de bakker hiervan merken? Enkele vragen die Bakkerswereld voorlegde aan Ellis Brouns en Janet Spiering van Unifine F&BI.

Royal Cosun, het moederbedrijf van Unifine Food & Bake Ingredients, nam begin maart Atlanta Dethmers in Groningen over. Wat wil Unifine met deze overname bereiken, wat zijn de gevolgen voor de producten en wat gaat de bakker hiervan merken? Enkele vragen die Bakkerswereld voorlegde aan Ellis Brouns en Janet Spiering van Unifine F&BI.

De overname van Atlanta Dethmers door Unifine Food & Bake Ingredients (onderdeel van Royal Cosun) hing al langer in de lucht, begin maart werd de deal officieel bekendgemaakt. Over het waarom van de overname antwoordt Ellis Brouns, marketingmanager bij Unifine F&BI. ‘We willen dichter op de markt zitten als het gaat om banketmixen. We hebben een goede productielocatie in Zuid Europa (Barcelona) maar Barcelona ligt op een behoorlijke afstand van Noordwest Europa en dat bleek een probleem. Je kunt door de afstand namelijk net iets minder slagvaardig optreden dan we zouden willen en flexibiliteit is een must in deze sector. Door de overname van Atlanta Dethmers kunnen we onze service aan onze afnemers beter waarborgen. Als er calamiteiten zijn bijvoorbeeld kunnen we daar nu beter en sneller op inspelen zoals verwacht wordt van een betrouwbare leverancier. Een andere reden voor de overname is dat Atlanta Dethmers echt een merk is in banketmix en dat sluit prima aan bij de portfolio van Unifine.’ Janet Spiering (general manager bij Unifine F&BI Nederland) vult aan: ‘Naast de banketmixen hebben we ook het assortiment roompoeders, koekzoeten en een aantal specerijen overgenomen en díe combinatie maakt dat wij als Unifine een completer assortiment kunnen aanbieden. Aan zowel industrie als het ambacht. De overname is dus een substantiële versterking van het Nederlandse verkoopkantoor, plus het biedt ons de mogelijkheid om ons te versterken in Noord Europa omdat de afstand kleiner is geworden. Het biedt expansiemogelijkheden.’
 
Veranderingen
Wat gaat de bakker merken van deze overname? Spiering verwacht dat de bakker er in eerste instantie niet veel van zal merken. ‘Wij blijven de bekende, vertrouwde service van Atlanta Dethmers voeren, wel kijken we naar hoe we de innovatiekracht en creativiteit van Unifine F&BI in kunnen passen.’ Hiervoor zijn de eerste maatregelen al genomen. In de vestiging Dethmers, zoals de Groningse vestiging wordt aangeduid, is zowel een nieuwe plantmanager als een manager Research and Development aangenomen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Deze manager R&D heeft veel productgerelateerde kennis en ervaring. Brouns: ‘Hierdoor komt er meer nadruk op innovatie. Door de onzekere periode die Atlanta Dethmers heeft meegemaakt heeft de focus afgelopen periode niet op innovatie gelegen. Door de overname gaan we die innovatieve inslag weer oppakken en versterken. Maar sterke producten als gele roompoeder en de cakemix gaan we niet veranderen. In eerste instantie is het zaak om Atlanta Dethmers beter te leren kennen en in te passen. Bij een overname heeft het geen zin om het ene bedrijf iets op te leggen en overhaast zaken te veranderen. Spiering: ‘Gelukkig hebben we binnen Unifine F&BI veel ervaring met overnames en veranderingsmanagement. Bij de overname van Atlanta Dethmers staat continuïteit voorop. De medewerkers in Groningen hebben bepaalde kennis en ervaring die wij niet hebben en die hebben we hard nodig.’
 
Merken blijven
De firmanaam Atlanta Dethmers komt te vervallen, maar de merken Dethmers én Atlanta blijven bestaan. De activiteiten van het consumentenmerk voor banketmixen (Atlanta) vallen ook onder de overname. De Dethmers bake-off business is geen onderdeel van de deal, dit onderdeel is overgenomen door Van der Pol uit Wijk en Aalburg.  

Reageer op dit artikel