artikel

Remrijskast van Stamm zonder gloeispiralen

Dossiers

Wachtel Stamm Freezing uit Venlo heeft samen met de universiteit in Wageningen een nieuwe membraantechnologie ontwikkeld voor haar remrijskasten. De membraantechnologie wordt vaak toegepast bij waterzuivering en bijvoorbeeld bij de productie van bier. Maar hoe wordt deze techniek nu toegepast in remrijskasten?

Wachtel Stamm Freezing uit Venlo heeft samen met de universiteit in Wageningen een nieuwe membraantechnologie ontwikkeld voor haar remrijskasten. De membraantechnologie wordt vaak toegepast bij waterzuivering en bijvoorbeeld bij de productie van bier. Maar hoe wordt deze techniek nu toegepast in remrijskasten?
 
 

Bij membranen moet je in dit geval denken aan een bos rietjes, maar dan heel dunne rietjes, die water kunnen afgeven aan de omgeving. Daarbij bepaalt het temperatuurverschil tussen het water in de rietjes en die in de remrijskast hoeveel vocht wordt afgegeven.

Het begon allemaal als volgt… Enkele jaren geleden zat Coen Nikkels, directeur van Wachtel Stamm Freezing, producent van remrijskasten uit Venlo, te lezen in het vakblad Koude & Luchtbehandeling. Hierin beschreven Wageningse onderzoekers een nieuwe manier om de luchtvochtigheid te regelen met behulp van membranen. Coen Nikkels zocht contact met de Agrotechnology & Food Sciences Group van de universiteit in Wageningen en er ontstond een samenwerkingsverband. Vier bedrijven, een adviesbureau en de onderzoekers gingen aan de slag. Wachtel Stamm, een membraanproducent, een kasgroentebewaarder en een koeltechnisch bedrijf wilden nagaan of de membraantechnologie de preparatie van brooddeeg en de houdbaarheid van groenten en fruit zou verbeteren. SenterNovem gaf € 175.000 subsidie aan het project; de andere helft van de projectkosten kwam van de bedrijven. Inmiddels heeft Coen Nikkels zijn hypermoderne remrijskast.

 
Vervangingskosten
In een remrijskast is de vochthuishouding enorm belangrijk. ‘Als je het deeg koelt, droogt het uit. Als het opwarmt, moet je vocht toevoegen. Maar dat vocht toevoegen is geen ideaal systeem. Een gloeispiraal in de remrijskast verdampt het water en vernevelt dit in de luchtstroom’, zo legt Nikkels uit. Hij vervolgt: ‘De nadelen zijn dat deze methode veel stroom vraagt en veel kalkafzetting geeft, waardoor de apparaten eerder stuk gaan. Een gloeispiraal gaat een halfjaar mee. Er zitten er vijf van in een kast en ze kosten zo’n € 250,00 per stuk. Dat is een kostenpost van ¢ 2500,00 per jaar. Dus de winst van een betere techniek zit vooral in lagere vervangingskosten.’
Membraantechnologie kan dan uitkomst bieden. Bij membranen moet je hier, zoals gezegd, denken aan een bos rietjes, maar dan heel dunne rietjes. Deze kunnen water afgeven aan de omgeving. Daarbij bepaalt het temperatuurverschil tussen het water in de rietjes en die in de remrijskast hoeveel vocht wordt afgegeven.
 
Deegkwaliteit
‘Wageningen’ ontwikkelde een regelsysteem met de membranen in de remrijskast, plus een bedieningsprogramma. ‘Daar heb je regeltechniek voor nodig’, zegt Nikkels. ‘De onderzoekers moesten algoritmes schrijven en testen.’ Joyce Schroot, een van die onderzoekers, vertelt: ‘Wij hebben de remrijskast van Stamm aangepast. Toen de regeltechniek het deed, hebben we een testronde gedaan met deeg – drie keer achter elkaar. Dat functioneerde goed, de broodjes waren prima en lekker. Maar we weten nog niet of het procedé goed blijft functioneren als het een jaar in de praktijk draait.’ Dan moet blijken of de vervangingskosten ten opzichte van het oude systeem inderdaad fors naar beneden gaan. Een winstpunt in elk geval is dat de nieuwe kast 60 procent minder energie vraagt dan de oude, zegt Schroot.
 
Levensduur
Voor haar zit het project er feitelijk op, maar Coen Nikkels heeft nog een weg te gaan. ‘We hebben een flink bedrag meebetaald aan het project’, vertelt hij. ‘De volgende stap is om de kostprijs van het membraan te verlagen én om de levensduur in de praktijk te testen. De kostprijs van een membraan is nu dusdanig hoog dat de verkoopprijs van een remrijskast met zo’n 40 procent zou stijgen. Dat kan ik niet zomaar vragen aan mijn klanten.’ Toch ziet de directeur van Stamm Freezing kansen. Zo gaan Nikkels en de membraanproducent overleggen of er niet een simpeler en goedkoper membraan is in te bouwen in zijn remrijskast.
 

Reageer op dit artikel