artikel

König over nieuwe stressfree lijn

Dossiers

König over nieuwe stressfree lijn

König presenteerde onlangs het nieuwe deegverwerkingsconcept “stressfree”. Naast kwaliteit stond flexibiliteit centraal bij de ontwikkeling. Het concept is zowel voor het grootbedrijf als het kleinbedrijf bedoeld.

König presenteerde onlangs het nieuwe deegverwerkingsconcept “stressfree”. Naast kwaliteit stond flexibiliteit centraal bij de ontwikkeling. Het concept is zowel voor het grootbedrijf als het kleinbedrijf bedoeld.
 

“Stressfree”. Zo heet de nieuwste deegtechniek van het Oostenrijkse bedrijf König. Uitgangspunt bij de ontwikkeling was kwaliteit. König presenteerde de lijn voor het eerst op de IBA 2006 in München in oktober van vorig jaar. Rico Sprenkeler, directeur van König Nederland over de nieuwste deegtechniek: ‘De ontwikkeling van de lijn, die zowel voor klein- als grootbrood leverbaar is, is een gevolg op de wensen van de consument. De horeca en dan met name restaurants hebben de verandering ingezet van verluxing van brood. Het is een ontwikkeling die zich doorzet menen wij. Brood wordt steeds meer de hoofdmoot in plaats van slechts een transportmiddel.’ Sprenkeler is er van overtuigd dat de consument steeds meer neigt naar smaakvollere, luxe broodsoorten. ‘Dat vraagt dus om andere degen en dus andere machines. Meer water en langere rijstijden liggen dan ook aan de oorsprong van het “stressfree” concept. Met deze lijn kun je degen verwerken met lange voorrijs (vanaf 2 uur) en hoge waterpercentages (vanaf 70 procent)’, stelt hij resoluut. ‘Het principe is eigenlijk heel simpel en dat is dat er amper kracht wordt uitgeoefend op het deeg. De machine meet het deeg niet af, maar snijdt het. Hierdoor worden de gistcellen er niet uitgeperst, maar wordt het gistingsproces juist gerespecteerd, en de verkregen gistcellen blijven intact. Het is hetzelfde proces als het ambacht manueel doet, maar dan geautomatiseerd.’
 
Flexibel
Hoewel kwaliteit van het eindproduct bovenaan stond tijdens de ontwikkeling van het concept, is flexibiliteit een ander voordeel van de “stressfree” lijn. Sprenkeler: ‘Je kunt met de “stressfree” lijn moderne, mediterrane producten maken zoals ciabatta, maar ook de traditionele broden als stokbrood en witte puntjes zijn geen probleem. Maar dan met een betere smaak, korsteigenschappen en houdbaarheid, omdat je ook slappe degen kunt verwerken. De flexibiliteit zit hem niet alleen in de soorten broden die gemaakt kunnen worden, ook de capaciteit is variabel.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zowel voor het klein-, midden- als grootbedrijf is een variant ontwikkeld. Sprenkeler: ‘De capaciteit varieert van 5000 tot 60.000 per uur bij kleinbrood. De capaciteit kan dus exact worden afgestemd op de vraag van de afnemer.’
 
Grootbrood
Naast kleinbrood heeft König ook een grootbrood variant ontwikkeld. De deeglijn kan degen verwerken met waterpercentages van 80 tot 90 procent. De capaciteit van deze machine bedraagt 1200 kilo per uur. ‘We zijn momenteel bezig met het ontwikkelen van een industriële variant die een capaciteit heeft van 5000 kilo per uur.’ Deze variant zal pas over twee tot drie jaar verkrijgbaar zijn.
 
Bediening
Over de reiniging van de lijn zegt Sprenkeler: ‘De lijn is gemakkelijk te reinigen, het kost de helft van de tijd ten opzichte van een traditionele lijn omdat je minder bewegende delen hebt waar vuil achter kan blijven zitten.’
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De omsteltijden zijn afhankelijk van de grootte van het te maken assortiment, doorgaans beperkt het zich tot het wisselen van messen en is de rest reproduceerbaar via de computerbesturing. Hierin worden variabelen zoals bandsnelheden, dikte van walsen en hoeveelheden te strooien meel of decoratie vastgelegd, aldus Sprenkeler.
De bediening is via touchscreen gekoppeld aan een plc besturing. De programmakeuze verloopt via receptnaam.
Eenvoudige systemen zijn leverbaar vanaf € 22.000. De investering voor een “stressfree” grootbroodlijn is vergelijkbaar met een traditionele lijn.
 

Reageer op dit artikel