artikel

Efe Food levert meer dan alleen grondstoffen

Dossiers

Efe Food levert meer dan alleen grondstoffen

Faruk Akman van Efe Food levert de allochtone bakker niet alleen grondstoffen, maar ook bedrijfseconomisch én vaktechnisch advies en recepten. ‘De vakkennis laat nog wel eens te wensen over, er wordt nauwelijks gecalculeerd. Dat moet beter. De allochtone bakkerij moet gelijkwaardig worden aan de autochtone bakkerij.

Faruk Akman van Efe Food levert de allochtone bakker niet alleen grondstoffen, maar ook bedrijfseconomisch én vaktechnisch advies en recepten. ‘De vakkennis laat nog wel eens te wensen over, er wordt nauwelijks gecalculeerd. Dat moet beter. De allochtone bakkerij moet gelijkwaardig worden aan de autochtone bakkerij.’
 

‘Een beetje idealistisch ben ik wel.’ Dat zegt Faruk Akman, directeur/eigenaar van Efe Food, een distributiecentrum van bakkerijbenodigdheden en verpakkingsmiddelen in Deventer. Met alleen het verkopen van bakkerijbenodigdheden (in belangrijke mate grondstoffen) houdt het werk van Akman niet op. ‘Hij wil graag de allochtone bakkers stimuleren’, zegt zijn vrouw Nuriye Akman. Het is een moeilijke opdracht die Akman zichzelf heeft gegeven. De bedrijven van de allochtone bakkers zijn veelal kleinschalig en worden geconfronteerd met een groot aantal problemen.

 

Vakpeil verbeteren
Eén ding hebben de allochtone bakkers gemeen met de autochtone collega’s: ’s middags is er ook in hun winkels maar beperkt brood verkrijgbaar. En de bakkerijen krijgen ook de controlerende instanties op allerlei gebied over de vloer. ‘Het is een mythe dat er bij allochtone bedrijven niet gecontroleerd wordt’, zegt Nuriye Akman.
De Arbeidsinspectie heeft nogal wat invallen gedaan bij allochtone bakkerijen, op zoek naar illegalen. Die zijn er nu nog nauwelijks meer. In Nederland zijn zo’n zeshonderd allochtone bakkers, waarvan 90 procent met een Turkse/Marokkaanse achtergrond. Amsterdam telt zo’n vijftig en Rotterdam zelfs zeventig allochtone bakkerijen. Zij moeten ook hun heffing betalen aan het productschap. Maar de klacht is dat er voor hen weinig terug wordt gedaan. Een groep onder leiding van Syntens, waar onder andere NBC, TNO en NBOV deel van uitmaken is nu bezig om – samen met allochtone bakkers én Akman – structuurversterkende maatregelen door te voeren.

 

Prijs omhoog
Faruk Akman maakt een vergelijk tussen de allochtone bakkerij en het voetballen. ‘Wij willen graag lekker voetbalen, maar het veld waarop wij spelen is niet vlak. Er zijn veel hobbels die moeten worden weggenomen.’ De allochtone bakkerij kent nogal wat hobbels. Het ontbreekt aan de nodige vakkennis (bijvoorbeeld het bepalen van een goede deegtemperatuur) waardoor de kwaliteit wel eens wat te wensen over laat. Ook is het assortiment erg beperkt en blijft een beetje steken bij de pide (die een vochtpercentage heeft van 68%). Heel voorzichtig wordt ook wat tarwe/volkorenbroodsoorten gebakken.
Verder is er een groot tekort aan personeel. Volgens Akman zijn er op dit moment vijftienhonderd vacatures in deze sector. Wat scholing betreft zijn er wel projecten geweest in Rotterdam en Den Haag, maar zijn er nog geen allochtone bakkerij-leerbedrijven. Zijn idealisme brengt Akman tot in politiek Den Haag. ‘Het is voor een goede integratie van belang dat allochtone jongeren worden opgevangen en aan het werk gaan. En bij bakkers is er werk. De politiek moet ons in dit proces helpen.’
Een andere hobbel is de kostprijsberekening. Akman heeft de bakkers daarin gestimuleerd. Hij rekende voor dat een pide (ongeveer 920 gram) van één euro niet rendabel is. Die moet minimaal € 1,20 tot € 1,30 kosten. 80 Procent van de bakkers heeft zijn advies opgevolgd. ‘Maar er is een grote onderlinge concurrentie. Ze zijn bang dat ze klanten verliezen en daarom durven ze hun verkoopprijzen niet te verhogen. Dat is zo dom.’

 

Tekst: Harrie Leijten
Foto: Henk Riswick

 

Reageer op dit artikel