nieuws

Koopzondag in december: Detailhandel NL stuurt brandbrief

De winkel 1304

Detailhandel Nederland heeft gemeenten middels een brandbrief opgeroepen een extra koopzondag in te stellen op 24 december.

Koopzondag in december: Detailhandel NL stuurt brandbrief
Detailhandel Nederland vraagt aandacht voor koopzondagen in december. Foto: Archief Bakkerswereld

De brancheorganisatie vraagt in de brief, die is verzonden naar alle gemeenten, aandacht voor de koopzondag in december. ‘Het najaar en in het bijzonder de maand december is voor de detailhandel de belangrijkste periode van het jaar. Steeds meer hebben consumenten de behoefte buiten de traditionele winkeltijden hun inkopen te doen’, is het begin van de brief.

Extra koopzondag

Kerst valt dit jaar op maandag en dinsdag, waardoor het kan voorkomen dat winkels drie dagen achter elkaar zouden zijn gesloten. De consument is dat niet meer gewend. Bovendien gaan veel winkels op Kerstavond eerder dicht en mogen ze op koopzondag pas om twaalf uur open. ‘Wij vragen u na te gaan of uw beleid ten aanzien van koopzondagen dit jaar adequaat is. Afhankelijk van het beleid en de lokale situatie zou het wenselijk kunnen zijn een (extra) koopzondag in te stellen voor de maand december in 2017’, schrijft de organisatie.

Veiligheid voorop

Volgens Detailhandel Nederland is er een extra reden om soepeler om te gaan met de openingstijden, omdat de kans op extreme drukte op de zaterdag voor de feestdagen groot is. ‘Dit kan parkeerproblemen en files tot gevolg hebben.’ Ook wordt er in de brief aan de gemeenten gevraagd om geen werkzaamheden aan de weg uit te voeren in december. ‘Als de straat openligt, is het slecht feestvieren’.

Lees ook: ‘Oliebollensoap in Twenterand – decemberzondagen problematisch’

Reageer op dit artikel