nieuws

Mijn vitrine moet een schilderij zijn van ijs

De winkel

Denk groot. En maak je dromen waar. Zo ongeveer laat het leventje van de 17-jarige Thomas Lijten zich tot nu toe het best omschrijven. Als stagiair bij ijssalon Daisy’s in Tiel viel hij al positief op bij zijn manager, franchisegever John Buiting. ‘Echt een talent met passie voor ijs en ondernemen. En vindingrijk. Een tijdje geleden maakte ik een grapje: waarom begin je eigenlijk geen eigen zaak? En wat denk je: ja hoor!’

Mijn vitrine moet een schilderij zijn van ijs
Thomas Lijten voor zijn nieuwe ijssalon. Foto: Herbert Wiggerman

Hij werd uitgeloot op de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam. Toen besloot hij om alles op alles te zetten om, ondanks zijn hele jonge leeftijd, een eigen ijssalon te starten. Dat lukte. Lachend: ‘Ik dacht bij mezelf: dan maak ik van m’n ijsvitrine wel een mooi schilderij.’

Thomas Lijten is, behalve jong, welbespraakt en zelfverzekerd. Met zijn doorzettingsvermogen zorgde hij ervoor dat het complete vergunningenstelsel in zijn gemeente op de schop ging. De leeftijdgrens voor het starten van non-alcoholische daghoreca was 21 jaar maar is dankzij Lijten in Veenendaal afgeschaft.

Burgemeester
‘Een Facebookvriend van me kende de burgemeester. Die whatsappte een berichtje van mij aan hem door. Nou, burgemeester Kolff nam contact op en voor ik het wist zaten we aan tafel’, aldus de piepjonge ondernemer. ‘Vanaf het eerste moment dacht de gemeente met me mee, ik merkte dat ze van goede wil waren. Er is compleet nieuwe beleid geschreven. De gemeenteraad stemde ermee in en nu gaat het gebeuren!’

‘IJs is helemaal mijn ding. Mensen worden blij van ijs. Dat vind ik het allermooiste. Kleine kinderen: prachtig. Laat ze met hun vieze handjes van het ijs lekker mijn vitrine ondersmeren. Geloof het of niet, ik word er blij van.’

De zaak gaat met pasen open.

Reageer op dit artikel