nieuws

‘Koop ijsmachines die bij je bedrijf passen’

De winkel

‘Koop ijsmachines die bij je bedrijf passen’
Met de ijsbereidingsmachine draait Lorkeers twee bakken ijs van 5 liter per keer. Foto: Jan Willem Schouten

IJsmachines zijn er in allerlei soorten en maten. Het advies van Christiaan Lorkeers van de gelijknamige bakkerij/ijssalon in Nijverdal en Hellendoorn is om er een te kiezen die echt bij het bedrijf past. ‘Als je een kleine vitrine hebt, heeft het geen zin om een heel grote ijsmachine te kopen.’

In de zomermaanden kan ijs een mooie uitbreiding van het assortiment en aanvulling van de omzet zijn voor de ambachtelijke brood- en banketbakker. Zeker wanneer deze op een plek met veel passanten zit.

Christiaan Lorkeers van Bakkerij Lekker van Lorkeers startte 8 jaar geleden met de verkoop van ijs in zijn vestiging in Hellendoorn. Daar heeft hij dan ook een filiaal waar veel toeristen langs komen.
De verkoop op die locatie liep van meet af aan dermate goed dat hij 4 jaar geleden besloot om zelf ijs te gaan maken op het moment dat ook de bakkerij in Nijverdal uitgebreid moest worden. Het schepijs draait Lorkeers dan ook in de bakkerij achter de moedervestiging aan de Rijssensestraat in Nijverdal.

Christiaan (40) en Gerlinda (38) Lorkeers namen de bakkerij in Nijverdal 10 jaar geleden over van de familie Ehrenhard. Tot 4 jaar geleden betrok Lorkeers het ijs van een collega-bakker.

Door de verkoop van ijs scoort Lorkeers in de zomer een extra omzet van 15 procent. De totale ijsomzet in de zomermaanden zit dan op 40 tot 45 procent. ‘Omdat je druk bent met ijs maken, moet je dan wel eens andere dingen laten liggen. Het is niet zo dat je ijs er even bij doet.’

In Hellendoorn heeft Lorkeers een ijsvitrine voor 24 bakken. Hij verkoopt 20 smaken. Als de vitrine buiten het seizoen leeg is, gebruikt hij die om ijstaarten uit te stallen of bijvoorbeeld chocolade voor de herfst te presenteren.

De verkoop in Hellendoorn loopt zo goed, dat hij er vanaf komende zomer ook mee begint in het filiaal in de Kruidenwijk van Nijverdal. Zij het iets kleinschaliger.

Pasteuriseermachine

Lorkeers schafte 4 jaar geleden een Pasto Master 60 RTL pasteuriseermachine en een Labotronic 20 60 RTL ijsbereidingsmachine aan van Carpigiani. De Italiaanse machine wordt op de Nederlandse markt door het dochterbedrijf in Eindhoven verkocht.

Voor de keuze van de machine liet hij zich leiden door adviezen van collega’s en leveranciers en keek hij rond op vakbeurzen. ‘Dan kun je de machine echt in werking zien.’

Forse investering

Met de aanschaf van die twee machines ging een investering gepaard van ongeveer €44.000. Een forse investering, zo op het eerste gezicht, erkent ook Lorkeers. ‘Ik ga voor degelijk, ik houd niet van plastic.’

Die investering zou zich via de normale afschrijvingstermijn van
5 jaar moeten terugverdienen, maar in de praktijk gaat dat veel sneller. ‘Als de ijssalon goed loopt, heb je dat er zo uit.’

Op dit moment werkt Lorkeers met een pasteuriseermachine met een capaciteit van 60 liter. Met zijn ijsbereidingsmachine kan Lorkeers telkens twee bakken ijs maken van 5 liter. Hij zorgt altijd dat hij de vitrine met alle smaken gevuld heeft en zorgt ook dat er een tweede – en bij de hardlopers een derde – bak in de vriezer op voorraad staan. Daarvoor heeft hij geïnvesteerd in een extra vriezerruimte speciaal voor ijs. Ook in Hellendoorn staat een extra vrieskast voor het ijs. ’s Avonds zetten wij al het ijs uit de vitrine weer in de vriezer. Dan blijft het ijs van betere kwaliteit.

Regelmatig reinigen

Lorkeers is uitermate tevreden over de ijsmachines. Hij heeft er nog nooit storing aan gehad. ‘Ze werken plezierig en ze zijn heel makkelijk schoon te houden. Het zijn degelijke machines. Als je ze goed onderhoud, heb je er heel weinig onderhoudskosten aan.

We maken de machines elke keer schoon als we ijs gedraaid hebben.
’s Zomers is dat vrijwel elke dag. Dan halen we alle onderdelen eruit en maken die schoon met water en een desinfectiemiddel.’

Voor beide machines heeft Lorkeers een onderhoudscontract. Onderhoudmonteurs van Carpigiani komen een keer per jaar langs.

Als de ijsverkoop in het filiaal in de Kruidenwijk in Nijverdal ook goed van de grond komt, overweegt hij de aanschaf van twee grotere machines.

Verschillende merken

Lorkeers gebruikt suiker, water en melk als belangrijkste grondstoffen. In die pasteuriseermachine wordt de massa gekookt en teruggekoeld tot 4°C. In de tweede fase wordt er met een pasta de smaak aan toegevoegd.

Lorkeers maakt ook sorbetijs met vers fruit van het seizoen of fruit uit de vriezer. Hij koopt de grondstoffen in bij Bakeplus dat drie verschillende ijsmerken in het assortiment heeft. ‘Wij hebben ijs van verschillende merken van Bakeplus. We proeven bij iedere smaak welk merk wij het beste vinden.’

Reageer op dit artikel