nieuws

Deelnemers Bakkerijmonitor zien lichte daling van de omzet over 2015

De winkel

De ruim 225 vestigingen die mee doen aan de BakkerijMonitor hebben hun omzet over 2015 licht zien dalen met 0.6 procent ten opzichte van het jaar 2014. Dat blijkt uit voorlopige cijfers vanuit de BakkerijMonitor, een onafhankelijke bedrijfsvergelijking van bakkers, door bakkers en voor bakkers.

Deelnemers Bakkerijmonitor zien lichte daling van de omzet over 2015

De omzetdaling is voornamelijk gerealiseerd door een daling van het aantal kopende klanten (- 2,5 procent) en is nog enigszins op peil gebleven door een hogere besteding (+ 1.9 procent) en de verkoop van meer (+ 0.5 procent) artikelen per transactie. De grootste procentuele omzetstijgingen zijn waarneembaar op de donderdag en de zondag met respectievelijk 17 procent en 3 procent.

Volgens Friso Berghuis (Eigenaar van BRICC / BakkerijMonitor) kunnen we interessante conclusies trekken uit de gegevens. ‘Bij 63 procent van de deelnemers ligt de bandbreedte tussen een omzetdaling van 5 procent en een omzetstijging van 5 procent. Daarnaast is bij 88 procent van de deelnemers de gemiddelde besteding gestegen ten opzichte van het vorige jaar. Bij de 25 procent best presterende vestigingen op het gebeid van ‘unieke artikelen per bon’ ligt het gemiddelde op 2,5 artikelen. Bij de 25 procent minst presterende ligt dat gemiddelde op 1,8 artikelen. Informatie die je als bakker kunt (lees: moet) gebruiken om te zorgen dat jij de beste wordt of blijft’.

In de nieuwste editie van Bakkerswereld (februari 2016) zal er verder ingegaan worden op verschillende trends en ontwikkelingen. Uiteraard zullen de deelnemers aan de BakkerijMonitor vooraf een uitgebreidere analyse ontvangen.

Reageer op dit artikel