nieuws

Brownies & Downies opent eerste filiaal in Zuid-Afrika

De winkel

Brownies & Downies opent eerste filiaal in Zuid-Afrika
Archief Bakkerswereld. Foto: Brownies & Downies

Broodjesketen Brownies & Downies opent maandag 8 februari haar eerste lunchzaak in Zuid-Afrika. In een van de hoofdstraten van Kaapstad komt, onder leiding van de Nederlandse bedrijfsleider Wendy Vermeulen, het lunchcafé waar mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking werken.

In tegenstelling tot de lunchzaken in Nederland en België gaat het filiaal in Kaapstad ook ontbijt serveren. Bedrijfsleider Wendy Vermeulen: ‘We zitten hier in het businessgedeelte van de stad. We zijn daarom vanaf 06.30 uur open. Daarnaast kunnen de gasten hun bestelling ook meenemen.’

‘Droom die uitkomt’

Volgens Vermeulen is het openen van een Brownies & Downies in Zuid-Afrika ‘een droom die uitkomt’. Vijf jaar geleden liep zij als sociaal pedagogisch hulpverlener stage op een school in Zuid-Afrika waar ook kinderen met een beperking zaten. ‘Ik merkte dat er voor deze doelgroep na hun achttiende niets was. Mensen met een beperking worden in Zuid-Afrika naar de achtergrond gedrukt. Daar wil ik verandering in brengen.’

Enthousiast

Brownies & Downies-eigenaren Thijs Swinkels en Teun Horck waren direct enthousiast toen zij hoorden van de plannen van Vermeulen. Samen reisden de twee in april 2015 een week naar Kaapstad om te kijken wat de mogelijkheden zouden zijn. Met de eerste Brownies&downieS lunchzaak in Zuid-Afrika hoopt Vermeulen de ogen van de lokale bevolking te openen. ‘Ik wil de Zuid-Afrikanen laten zien dat mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking heel veel kunnen. Dat zal niet binnen een paar weken lukken, daar is een kleine cultuuromslag voor nodig.’ Mocht dat lukken, dan hoopt Vermeulen in de toekomst meerdere Brownies & Downies-vestigingen in Zuid-Afrika te openen.

Reageer op dit artikel