blog

De knipoog van de kaasboer

De winkel 639

Elke woensdag ga ik samen met mijn dochter naar de markt in een dorp verderop. Nog even mag ik genieten van ons ritueel op deze ochtend, want in september gaat ze naar de basisschool. Ook daarna houd ik deze traditie in ere, maar dan zonder dochterlief.

De knipoog van de kaasboer

Ik was al fan van deze markt en het aanbod, maar sinds Proof Bakery in Amersfoort is begonnen, haal ik er ook elke week de verse producten voor onze bakkerij. Super lekkere kaas van de kaasboer, die elke week een berichtje stuurt of we nog wat nodig hebben en aangeeft wanneer ik de brie nog even uit de koeling moet laten omdat die nog een dagje moet rijpen. De groenteboer die altijd meedenkt over het mooiste fruit, of ons juist appels kan toeschuiven die qua smaak prima zijn, maar net te groot zijn of vlekjes hebben – prima voor de appeltaart! En de natuurvoedingskraam die bijzondere ingrediënten heeft die we steeds vaker gebruiken voor het vegan-assortiment.
Deze markt heeft ook de vriendelijkste olijvenverkoper met de lekkerste tapas van de regio. Mijn dochter sluit er haar ‘brunch’ langs al die kramen steevast af met een stuk verse simit.

Bij Proof is ‘terug naar de basis’ de filosofie. Ik vertel onze klanten waar onze grondstoffen vandaan komen als ze ons weer eens een compliment geven over de smaak. De bakkers, die vol in het zicht aan het produceren of bakken zijn, geven zelf tekst en uitleg wanneer een gast meer gedetailleerde informatie wil. En onze chef licht met liefde toe wat er in de maaltijden is verwerkt. Onze gastvrouwen en -heren zorgen dat er altijd wat te proeven is en helpen de klant met aandacht en een glimlach. Je kunt bij ons álles vragen, er is niets te verbergen. We vertellen het graag: transparant, open en met trots!

Vorige week kwam ik ineens één van onze gasten tegen op de markt, bij de kaasboer. ‘Bedankt voor je tip’, zei ze, ‘ik heb nu ook voor thuis de beste kaas bij het lekkerste brood’, terwijl ze wees op haar tas met ons brood erin. De kaasboer knipoogde naar haar – en daarna naar mij – en hield zijn eigen Proof-zak met brood omhoog. En mijn dochter? Die kreeg een extra stukje kaas in haar vuistje gestopt.

Reageer op dit artikel