blog

Blog: Een gouden combinatie

De winkel 594

Brood en bier. Kijk naar de overeenkomsten in de productieprocessen en hoe goed ze samen smaken. We hebben de afgelopen jaren in de sector veel prachtige initiatieven met deze twee productgroepen gezien. Maar als je zelf als bakker een biertje wilt schenken, is dat nog niet zo makkelijk. Toen ik Proof Bakery startte, wilde ik naast een bakkerijwinkel, een plek realiseren waar mensen binnen of op het terras een heerlijk zoet-, brood- of borrelplankje of een maaltijd konden gebruiken. Met een drankje en eventueel zelfs met een speciaal biertje.

Blog: Een gouden combinatie

De gemeente zag na een eerste toetsing geen problemen en met de juiste investeringen in voorzieningen en opleidingen, zou de vergunning worden verleend. ‘Best bijzonder’, zei Koninklijke Horeca Nederland (KNH). ‘Combinatie goedgekeurd, dus gáán’, dacht ik. Investeringen gedaan, vergunning aangevraagd. Nagebeld waar de vergunning bleef: die zou vanmiddag verstuurd worden. Precies op tijd voor onze opening, dus mooie biertjes en wijn besteld, want het was feest! Tot we een paar dagen later te horen kregen dat er tóch een kink in de kabel was gekomen, waarvoor KHN me al had gewaarschuwd.

Maanden later hebben we de vergunning pas gekregen, nadat we eindeloos – met hulp van KHN – met de gemeente hadden gediscussieerd over een oplossing die voldoet aan de wet, maar ook past bij ons. Er is een hek gekomen: een luchtige, plantrijke, open afscheiding tussen winkel en horeca.

Maar door de vertraging hebben we het schenken van alcohol niet ‘zichtbaar’ kunnen promoten tijdens het terrasseizoen. En een biertje bij de bakker is nog niet zo ingebakken bij het publiek.
In december is vlakbij ons een bierspeciaalzaak geopend. En tja, die mag natuurlijk van de wet weer niet schenken. Dus daar hebben we samen iets op bedacht: elke eerste vrijdag van de maand is het Pizza & Beer Night bij Proof. Wij maken superverse pizza’s, hij zorgt voor een bierproeverij. Zo communiceren wij dat we mogen schenken en hij kan zijn bier laten proeven. De eerste keer was begin februari. Degenen die willen komen, zijn pas in juni aan de beurt, zo groot is het animo!

‘Best bijzonder’, begon de biersommelier zijn verhaal ongevraagd over die speciale band tussen brood en bier. ‘Een gouden combinatie’, proostte ik.

Reageer op dit artikel