blog

Zwartedatumdiscussie

De winkel 1062

Sinds een jaar of twee heerst er een strijd bij ons in het dorp. De zandkorrels zitten nog tussen de tenen en de was is nog niet eens geheel weggedraaid, maar zodra de zomervakantie ten einde is en de scholen weer beginnen, begint in het pittoreske Assendelft ook de ellende. Buren kijken elkaar niet meer aan, vrienden veranderen in aartsrivalen en menig stelletje leeft van de een op andere dag apart. En dat alles is onze schuld.

Zwartedatumdiscussie

Deze situatie behoeft enige uitleg. Twee jaar geleden maakten wij een zeer grove, onomkeerbare fout. Daar was namelijk de dag dat we van onze principes afstapten en het in onze ontoerekeningsvatbare hoofdjes haalden om ons sinterklaasassortiment vóór 11 november, de datum die we al jaren aanhielden, in de winkel te leggen. En niet een paar dagen eerder, maar wel zo’n vier(!) weken. Niet omdat wij hier behoefte aan hadden, hoor. Ben je gek! We konden simpelweg de druk van alle gestreste fans niet meer aan. ‘In de supermarkt kan ik het wel al kopen!’ ‘Mijn omaatje kwijnt weg als ze nog langer moet wachten op haar taaitaaipop. En echt, ze blieft alleen die van jullie.’ ‘Ik werk met lijsten en schema’s omdat ik anders compleet van het padje raak en wil gewoon alle schoencadeautjes in huis hebben! Nu!’

Kortom, we moesten wel. Want wie kan er slapen bij de tergende gedachten zoveel onrust en paniek te berokkenen.

Al tijdens het uitstallen van de sintchocolade en marsepeinfiguren stonden er fans als wilde beesten om ons heen te graaien. Helaas kregen we ook te maken met de tegenpartij, die afkeurend door de ramen gluurde en verontwaardigd met het hoofd van links naar rechts bewoog. Een angstaanjagende ervaring, dat kan ik u wel verzekeren.

Het enige wat we nu kunnen doen, is luisteren naar ons eigen gevoel. Niet vóór 1 november en niet ná de 11e. Zo komen we beide partijen tegemoet en zullen buren elkaar hopelijk gewoon weer groeten, oude vrienden de strijdbijl begraven en ex-geliefden elkaar opnieuw de liefde verklaren.

Eind goed, al goed.

Reageer op dit artikel