blog

Nog lang en gelukkig…

De winkel

Er was eens een man. Hij woonde in Brabant en had een fantastisch mooi restaurant. Een paar jaar geleden zat hij met een probleem. Hij had een gediplomeerde kok nodig, maar kon die in Nederland niet vinden. In Spanje vond hij die wel.

Nog lang en gelukkig…

Niet alleen deze man kampt(e) met het probleem van een personeelstekort en het niet kunnen vinden van geschikte kandidaten. Het dilemma speelt ook in andere sectoren, die ook over de grenzen kijken.

Dat maakt de vakbonden boos. Want die willen geen nieuwe buitenlanders op de arbeidsmarkt. Volgens hen zijn er namelijk 1,2 miljoen Nederlanders beschikbaar.

Wat ze daarbij vergeten te vermelden is dat dit geen 1,2 miljoen gediplomeerden zijn. Ook zijn er niet 1,2 miljoen mensen te vinden die met passie of gedrevenheid hun inkomen willen verdienen. Evenmin is personeel dat een hamburgertje kan omflippen bij de McDonald’s te vergelijken met een kok uit een sterrenrestaurant.

Natuurlijk zijn er werklozen die dolgraag aan de slag zouden gaan. Die zelfs een opleiding tot sterrenkok, (banket)bakker op niveau of de nieuwe Mees Kees niet schuwen. Maar dat betekent voor een werkgever dat hij of zij er heel veel extra tijd, kosten en energie in moet steken. En dat is niet altijd een optie als je al vrijwel in je eentje je hoofd boven water probeert te houden.

Kortom: vraag en aanbod sluiten niet op elkaar aan. Als het aanbod er dan wel is buiten de eigen landsgrenzen, is de keus snel gemaakt.

De vakbond snapt deze keus dus niet. Die wil dat we personeel uit eigen land aannemen, dat je in veel gevallen niet kunt opleiden tot het niveau dat jouw zaak nodig heeft om te blijven bestaan. Dat je desondanks na twee jaar wél een vast contract moet aanbieden… Een aanbieding die we liever niet doen, omdat vastzitten aan personeel dat (nog) niet aan jouw kwaliteit voldoet al menig bedrijf de kop heeft gekost.

De vakbond is er om werknemers te helpen. Maar door zulke scheve voorwaarden blijken ze in deze gevallen juist het tegenovergestelde te doen. Daarmee leven de betrokkenen in dit sprookje misschien wel lang, maar ook minder gelukkig.

Reageer op dit artikel