blog

Scheepsrecht

De winkel

De droom waar ik de afgelopen maanden continu mee bezig ben geweest, is uiteengespat. Ik mag niet deelnemen aan het praktijkexamen tot Meester Boulanger, want mijn recepten zijn voor deze immens grote titel niet goed genoeg bevonden.

Scheepsrecht

De feedback van de jury was duidelijk: mijn recepten en foto’s werden beoordeeld met een 8 waar het een 10 moet zijn. Steken laten vallen, is uit den boze, zelfs al zijn ze minimaal.

Als je maandenlang al je tijd, energie en geld in een droom zo groot als deze stopt, is dit uiteindelijke oordeel een behoorlijk zure hap. Maar tegelijkertijd ben ik blij dat de lat zo extreem hoog ligt, want dat is ontzettend belangrijk voor de branche.

Ondanks de grote teleurstelling kan ik me vinden in de woorden van de jury, en heeft zijn mening en ervaring duidelijk onderbouwd. Hierdoor begrijp ik nu nog beter wat mijn valkuilen zijn en wat er een eventuele volgende keer anders moet.

Als vader leer ik mijn drie kinderen al van jongs af aan dat vallen geen verliezen is. Zolang je de kracht kunt vinden om weer op te staan, de talenten die je wél bezit omarmt, en niet vecht tegen je fouten of tekortkomingen maar ervan leert, win je altijd.

Ook in dit geval mocht ik best even balen (lees: me even zwaar klote voelen) om vervolgens te slikken, te analyseren en weer door te gaan. Opstaan. Want, hoewel ik niet door ben naar het examen heb ik opnieuw ongelofelijk veel geleerd en mag ik mezelf dus best een winnaar noemen.

Nadat ik de definitieve uitslag had gekregen, was ik zeer stellig: na twee keer afgewezen te zijn, houdt dit avontuur op. Deze titel is voor mij te hoog gegrepen en daar zal ik me bij neer moeten leggen.

Nu, na een paar weken van bezinning en een weekje vakantie verder, denk ik er iets anders over. Ik durf nu hardop te zeggen dat ik alles heb gegeven wat er in mijn macht lag, maar dat ik niet alles heb gedaan om mijn macht te vergroten. Te veel bezig blijven met de werkzaamheden in de bakkerij (en dan vooral met zaken die ook zonder mij doorgaan), hebben me ook te veel tijd gekost.

De komende paar jaar ga ik alle puntjes op de i zetten zodat ik dezelfde fout over drie jaar niet opnieuw maak. Want hoe hard ik ook riep dat dit de laatste poging was, de verslagen Lex is weer weggeëbd en denkt volmondig: ‘never give up your dreams.’ En: driemaal is scheepsrecht, toch?

Reageer op dit artikel