blog

Idioot. Ik?!

De winkel 355

T ijdens een kop koffie met een stel vrienden word ik uitgemaakt voor idioot. Misschien niet echt vriendelijk, maar wel eerlijk. Natuurlijk word je door je vrienden niet zomaar een idioot genoemd. Daaraan liggen feiten en hun eigen denk- en leefwijze ten grondslag. En het gespreksonderwerp. Dat ditmaal dus betrekking heeft op mij als persoon en voornamelijk op het thema ‘In welke avonturen heeft Lex zich de afgelopen tien jaar allemaal – zonder er lang en verstandig over na te denken – gestort?’.

Idioot. Ik?!

Vooral dat laatste is wat het idioot maakt. Volgens mijn kameraden dan. Want dat het idioot zou zijn, is hún mening en dus niet per definitie de waarheid.

Mijn vrouw is het eens met de heren. Ze weet na zestien jaar dat ik vaker niét dan wél luister, maar haar blik spreekt in een hoop gevallen boekdelen. Er zijn ook absoluut momenten geweest, waarin ik haar achteraf gelijk moest geven. Vrij lastig voor iemand met mijn karakter, maar een feestje voor haar: ‘Ik zei het toch?!’

Spijt heb ik echter nooit gehad bij de keuzes die ik heb gemaakt. Tenslotte is niets zo leerzaam als vallen en weer opstaan – al maken mijn vrouw en vrienden zich zorgen hoe vaak ze me nog zullen zien struikelen en hoeveel littekens ik daaraan zal overhouden; idioot als je het mij vraagt.

Altijd maar de drang om nieuwe dingen te proberen, avonturen in te gaan zonder te bedenken hoe het zal gaan. Het omschrijft wel wie ik ben. Maar ik barst nu nog van de energie en er liggen zoveel kansen voor het oprapen, dat je wel gek (idioot?) moet zijn om al die mogelijkheden niet met beide handen aan te grijpen.

Ik krijg mijn vrienden niet overtuigd van mijn standpunt. Dat kan. De koffie is op en we gaan ieder weer onze weg.

De vraag ligt voor of ik zwarte veganistische briochebollen kan maken. ‘Uiteraard!’, hoor ik mezelf zeggen. Het bedenken, uitwerken en uitvoeren van een plan komt vanzelf. En lukt de uitwerking niet, dan maak ik mijn vrouw en vrienden blij, want dan blijken zij in ieder geval toch iets minder idioot te zijn dan ik.

Reageer op dit artikel