blog

Zondags klantenraadsel

De winkel

Het zit er weer op, de mooiste tijd van het jaar. December 2017 was door de zondag voor Kerst en Oud en Nieuw even anders dan anders. Nu zijn wij al een aantal jaren op zondag open, dus in dat opzicht was het voor ons niet zo nieuw. Maar het was wel een raadsel hoe onze fans hun kerst- en oud-en-nieuwboodschappen zouden doen. Vaste zaterdagklanten op hun gebruikelijke dag? Of toch op zondag?

Zondags klantenraadsel

Sinds enkele jaren werken wij met een draaiboek voor dit soort dagen, waarin we elk jaar noteren wat er goed ging, maar juist ook wat er beter kan. Na het vier jaar bijhouden van dit logboek, plukken we daar duidelijk de vruchten van. Het aantal producten dat aan het eind van de dag naar de koeien gaat, is aanzienlijk lager. En we hebben inmiddels een fantastisch systeem om de klant ondanks de drukte zo snel mogelijk van zijn of haar bestelling te voorzien. Daarvoor hoef je echt niet met achttien man achter de toonbank te staan.

Wat voor ons werkt: zorg voor een goede taakverdeling en blijf bij je taak – bakkers, winkeldames, inpakkers, telefonist/mailbeantwoorder, bestellingklaarzetter/controleur, bezorgers. Zorg ook dat je iemand hebt staan aan de andere kant van de toonbank. Tussen de klanten dus. Voor een praatje, om de klant te helpen bij het zoeken naar het juiste product, en om je winkel netjes en overzichtelijk te houden. Want dat is op deze dagen een extra uitdaging.

Waar het normaal de dag voor Kerst een gekkenhuis is, bleek de drukte nu meer verdeeld te zijn over de vrijdag, de zaterdag én de zondag. Met vrijdag en zaterdag als grote toppers. In totaal hadden we door de zondag wel een recordaantal klanten en een recordomzet.

Zondag 31 december was qua drukte een normale Oudejaarsdag. Ook zaterdag de 30e was druk, maar er gaat toch niets boven een echt verse oliebol! En die koop je op Oudejaarsdag.

Het zondagse klantenraadsel is inmiddels opgenomen in ons draaiboek. Op naar de mooiste tijd van 2018!

Reageer op dit artikel