blog

Kerstgedachte

De winkel

Kerstgedachte
Yvonne van Gils

Nu de laatste dagen van het jaar naderen, komen we vanzelf in de kerstsfeer terecht. De sfeerverlichting in ons dorp hangt al weken te fonkelen en ik kan niet wachten om na Sinterklaas de kerstversiering in de winkel op te gaan hangen. Maar het zijn niet alleen de lichtjes die mij raken, ook het gevoel dat bij kerst hoort, komt bovendrijven.

Zonder al te moralistisch te worden zou ik een kleine kerstgedachte willen opschrijven. Onderwerp is oprechtheid. Wat hebben mensen toch moeite om gewoon eerlijk te zijn! Gewoon kleine dingen toegeven is vaak al lastig. Een voorbeeld: een klant heeft via de webshop tien Bossche bollen en zes appelflappen besteld en hij komt deze de volgende ochtend ophalen. Dan zegt hij dat hij de zes appelflappen niet besteld heeft, maar de winkeldame heeft de originele aanvraag voor haar neus liggen.

Natuurlijk is het niet erg dat de appelflappen blijven liggen, maar de klant blijft volhouden en verontschuldigt zich niet. Ik merk dat dit soort dingen best vaak voorkomen en dat wij als winkeldames weleens tot tien moeten tellen om de rust te bewaren en niet in discussie te gaan. Andersom gebeurt het ook: er zijn tien puntjes op de toonbank blijven liggen en ‘niemand’ van de winkeldames heeft vergeten dit mee te geven (en ik geef echt geen slaag hoor!)

Mijn eerste gedachte is dan: wat is er mis met fouten toegeven? Zodra je oprecht zegt iets vergeten te zijn of volmondig toegeeft dat er iets fout is gegaan met een bestelling, krijg je een soepele reactie terug, want mensen waarderen je eerlijkheid…

Ik wens iedereen succes met de kerstdrukte en ook een gezond en succesvol 2017.

Reageer op dit artikel