blog

Blog: Mag het ietsje minder zijn?

De winkel

Blog: Mag het ietsje minder zijn?

Sommige dingen doe je maar één keer in je leven. En die vergeet je nooit meer. Zoals het kopen van een kinderwagen. Mijn vrouw was nog maar vijf maanden zwanger. Tijd zat nog, dacht ik. Maar nee, we moesten er niet te lang mee wachten.

Vrienden tipten ons op een megababyzaak in Breda. Daar hebben ze hèèl veel keuze. En inderdaad. Zeker tachtig kinderwagens! Hoe kunnen ze het verzinnen. We werden gek. Te veel keuze, te veel verschillen, te veel kans op een verkeerde aankoop. Ontgoocheld zijn we weggegaan.

Kiezen uit 22 gebakjes? Dat kan ik ook niet. Ze zien er allemaal lekker uit. Mag het ietsje minder? Hetzelfde gebeurt als ik een toetje koop, ene pak koffiebonen of een fles wijn. Ra, ra, welke moet ik nemen? Ik wil gewoon een lekker toetje, lekkere koffie en lekkere wijn. Zo kan ik toch niet kiezen. Houd het simpel. Laat ons lekker zorgeloos winkelen.

Keuzestress heet dit verschijnsel. Zoveel aanbod dat je geen fatsoenlijke keuze kunt maken. Want de kans op een foute beslissing wordt steeds groter. Bekend is het onderzoek van de Amerikaanse psycholoog Barry Schwartz. Hij liet zien dat mensen bij een keuze uit zes soorten jam meer potjes kopen dan als er maar één soort is. Maar bij een aanbod van 24 soorten jam kelderde de aanschaf. Te veel keuze.

Voor de kinderwagen zijn we uiteindelijk naar de plaatselijke babyzaak gegaan. Daar stonden er vier. De verkoopster wist ons haarfijn de verschillen uit te leggen. We hebben er eentje gekozen met grote wielen. Daar kan je mee door het bos, over het strand, je kan er een soort buggy van maken en je kan er ook mee skaten. Een superding! Nooit spijt van gehad. Een fantastische keuze.

Reageer op dit artikel