blog

Pasen versus Kerst

De winkel

Pasen versus Kerst
Yvonne van Gils

Met de paasdagen in zicht verbaas ik me elk jaar dat ik in deze periode een stuk minder stress ervaar dan rond de kerstdagen. Ook in de bakkerij zijn er minder voorbereidingen nodig. Hoe komt dat toch?

In beide gevallen hebben we een goed draaiboek en genoeg ervaring om de dagen vlekkeloos te laten verlopen, maar toch is Kerst spannender dan Pasen. De grootste boosdoener is wel dat Kerst elk jaar op andere dagen in de week valt, waardoor alle dagen ervoor én erna geen gewone weekdagen zijn. Sterker nog: leveranties vinden vaak niet op de vaste dagen plaats, derdekanaalklanten hebben andere openingsdagen en het koopgedrag van winkelklanten is niet te peilen. Gevolg: een hoop geregel, geplan, gedoe én kosten, omdat Kerst niet gewoon op zondag-maandag valt.

Ook het feit dat klanten met kerstontbijt en -diner zorgvuldig voorbereiden, terwijl zij zich met Pasen juist richten op activiteiten buitenshuis en het diner minder belangrijk vinden, draagt bij aan de spanning met Kerst. Voor Paaszaterdag werken wij wel met bestellijsten, maar klanten kunnen
ook zonder bestelling bij ons terecht, ook een groot verschil met de Kerst! Op 24 december gebruiken wij uitsluitend bestellijsten, klanten zonder bestelling kunnen dus niet meteen van alles kopen, later op de dag wel.

Tot nu toe durf ik het niet aan om de bestellijsten met Kerst vaarwel te zeggen, puur omdat anders niet alles voldoende voorradig is en juist met deze dagen zijn mensen daar zo op gebrand. Elke klant wil dat de kerstbestelling 100 procent klopt en daar gaan we ook voor. Nu staan we voor een vroege Pasen en dat is in de regel gunstig voor ons bakkers. Het zal waarschijnlijk geen 20 graden zijn (ik hoop het wel, hoor!), waardoor mensen toch veel binnen de gezelligheid opzoeken én lekker willen eten!

Reageer op dit artikel