blog

Laat de zon weer stralen in 2016

De winkel

Laat de zon weer stralen in 2016

Opvallend tegenstrijdige berichten rond de feestdagen. ‘Winkeliers verwachten recordomzet rond Kerst’, meldt Detailhandel Nederland. De economie trekt aan en de koopkracht stijgt. En inderdaad: bomvolle winkels en lange rijen voor de kassa. Ook bij de bakker. Het was weer ouderwets Kerstboodschappen doen.

Winkelketens V&D, DA, Scapino, Dolcis en Man eld belanden in een faillissement. Retaildeskundigen komen al snel met de oorzaak: ‘Het ontbreekt het management aan visie en vernieuwing. De winkels zijn gedateerd.’ Uitzondering is het mooie, gedurfde en verfrissende La Place.

Ik zie een andere overeenkomst tussen de probleemketens. Het personeel is bij tijd en wijle ongemotiveerd, ongeïnspireerd en chagrijnig. De wil is er wel, maar de positieve prikkels ontbreken. Ik had nog nieuwe badslippers nodig, dus even naar de Bristol. Bakken vol met aanbod in alle maten, behalve mijn maat. ‘Mevrouw, heeft u ook maat 41 of 42?’ ‘Nee, die hebben we niet!’ ‘Hoezo. Dat zijn toch heel gangbare maten?’ ‘Ja, die worden het meest gekocht. Daarom hebben we die niet. Dat snapt u
toch wel!’

De sprankeling lijkt gewoon verdwenen bij sommige ketens. Dan is winkelen echt geen lolletje meer. De menselijke rol op de winkelvloer staat op grote afstand van de directiestrategie van een klassiek hoofdkantoor. Zeker als kostenbeheersing centraal staat. En de aandeelhouder belangrijker is dan de medewerker en de klant. Op de valreep van het oude jaar nog even naar mijn bakker. Ik word begroet met een gulle glimlach en een warm welkom. Enthousiast gaat de oliebollenschaal rond. De winkel sprankelt. Waarschijnlijk overbodig, maar ik wens de dames een bevlogen, positief en opgewekt nieuw jaar. Laat de zon weer stralen in 2016.

Reageer op dit artikel