blog

Stagiaires in allerlei vormen en maten

De winkel

Stagiaires in allerlei vormen en maten
Yvonne van Gils

Elk bedrijf heeft er wel mee te maken: stagiaires. Je hebt ze in allerlei ‘vormen’ en ‘maten’. Er zijn snuffelstages, werkstages, buitenlandse stages en ga zo maar door.

Het is een prima manier voor jonge mensen om te zien (én te doen) wat voor werkzaamheden zij later eventueel in een bakkerij gaan verrichten.

Zo waren er afgelopen voorjaar twee Zweedse stagiaires bij ons te gast. Via een uitwisselingsproject met het ROC komt een aantal Zweedse studenten voor drie weken naar Nederland. Ze worden bij verschillende bakkerijen aan het werk gezet.

Voor ons was het de tweede keer dat we Zweedse studenten ontvingen. Vorig jaar was het superleuk verlopen en de twee meiden (In Zweden is 80 procent van de bakkersstudenten vrouw) waren zeer netjes en erg actief. Onze uitnodiging om een avond met ons gezin te dineren was een groot succes.

Met hoge verwachtingen verwelkomden wij dus dit jaar weer twee meiden (17 en 18 jaar oud). En u raadt het al, het liep op alle fronten niet zo soepel als we hoopten. Waar vorig jaar de meiden goed Engels spraken en erg sociaal betrokken waren, bleek nu maar één van de twee meiden een paar woorden Engels te spreken. Op de werkvloer was het vooral gebarentaal, terwijl ze onderling natuurlijk in het Zweeds communiceerden. Ook hun inzet en interesse in ons bedrijf was veel minder dan bij hun voorgangsters.

Na bijna drie weken ben je dan als baas opgelucht dat ze weer vertrekken en ook teleurgesteld. Het blijkt maar weer eens dat je geen hoge verwachtingen moet hebben, maar ook hoe leuk het is om verrast te worden door een goede stagiaire…

Reageer op dit artikel