blog

Blog: Brood voor een prikkie

De winkel

Blog: Brood voor een prikkie

Gisteren bij mijn bakker: ‘Een heel volkoren graag’. ‘Dat is dan €2,25.’. ‘Tjonge, wat duur’, zegt een dame naast me. Tja, het is maar hoe je het bekijkt.

Een kop koffie op het terras is net zo duur. Of een biertje. En dat duurt maar een paar minuten. Wat te denken van een liter benzine? Ik wil niet eens weten hoe lang je daarmee kan rijden. Van een heel brood kan ik dagenlang eten. Dan is €2,25 helemaal niet duur. Nog geen euro per dag.

Sowieso geven wij Nederlanders relatief weinig geld uit aan eten. In landen als Pakistan gaat bijna de helft van het inkomen naar voedsel. Heel lang gleden was dat in Nederland ook zo. Voedsel was onze primaire levensbehoefte. Nu gaat er nog 11 procent van ons inkomen naar voeding.

In Frankrijk is dat 17 procent. Deze Bourgondiërs hechten veel waarde aan goed eten. Vive la France! Wij geven het meest geld uit aan ons huis. Naast alle uitgaven voor energie, kleding, schoenen, auto’s, iPhones en vakantties blijft er niet zoveel meer over voor ons eten.

Bij tv-programma’s als ‘Dubbeltje op z’n kant’ leren mensen-met-geldproblemen hoe ze in de supermarkt goedkoper boodschappen kunnen doen. Dat zet zoden aan de dijk. Bij de infobalie nog snel een paar pakjes sigaretten inslaan. Oeps… weg voordeel!

Meest opvallend zijn onze zorgkosten. Die zijn hoog. Erg hoog! We geven zelfs meer uit aan zorg dan aan eten en drinken. Zorg lijkt steeds meer onze eerste levensbehoefte te worden. Raar eigenlijk. Zou het niet beter zijn iets meer uit te geven aan gezonde voeding om ons leven in stand te houden?

Vanochtend nog snel voor controle naar de tandarts. Hij kijkt even naar mijn gebit. ‘Ziet er goed uit, meneer De Boer’, zegt hij. ‘Alleen een beetje tandsteen weghalen’. Vijf minuten later sta ik buiten met een rekening van €33. Tja, dan kost een brood bij de bakker maar een prikkie.

Reageer op dit artikel