nieuws

Uitbreiding webshop Gerard & Suus met glutenvrij assortiment

De bakkerij

Biologisch bakker Gerard Hardeman en zijn vrouw Suus uit Wijk en Aalburg werken sinds afgelopen voorjaar aan de ontwikkeling van een nieuwe lijn glutenvrije broden en lekkers. Het moment is aangebroken dat zij grootschaliger kunnen gaan bakken, zodat de glutenvrije producten ook online verkocht kunnen worden.

Uitbreiding webshop Gerard & Suus met glutenvrij assortiment
Glutenvrij boekwijt-noten-rozijnenbrood. Foto's: Hardeman

De recepten ontwikkelen Gerard & Suus onder meer op basis van boekweit, amandelmeel, haver, gerst, teff, en kikkererwtenmeel. Ook Gerard’s prijswinnaar Gul Gevulde Rogge en een Sinterklaastraktatie als speculaas, hebben een glutenvrije vertaling gekregen.

Groeiende vraag

Gerard: ‘Eén procent van de mensen in Nederland heeft met glutenintoleratie te maken en wij merkten aan de groeiende vraag, dat steeds meer mensen er ook zelf voor kiezen minder gluten te eten. Dat zet je als bakker natuurlijk aan het denken. De gluten geven structuur en stevigheid aan het brood, die weer erg bepalend zijn voor de smaak. Lukt het me om ook zonder gluten een biologisch brood te ontwikkelen dat voldoet aan mijn eigen eisen voor een smakelijk en goed brood? Nu ben ik een bakker met plezier in het experiment, dus ik kon hier wel mijn ei in kwijt.’

Productieproces anders bekijken

Glutenvrij kikkererwten-haverbrood.

Suus: ‘Om besmetting te voorkomen hebben we ons hele productieproces door een andere bril moeten bekijken. Voor het glutenvrije assortiment hebben we een aparte ruimte gerealiseerd, helemaal los van de bakkerij. Het meel malen we zelf, en het brood komt alleen verpakt in de winkel of wordt via onze webwinkel in heel Nederland bezorgd. Natuurlijk zijn onze glutenvrije producten ook Skal gecertificeerd. Onze klanten zijn heel tevreden, daar doen we het voor.’

Tijdje hype geweest

Gerard geeft aan dat glutenvrij een tijdje een hype is geweest. Voedingsgoeroes adviseerden iedereen om glutenvrij te gaan eten. Ook mensen zonder door een dokter gediagnosticeerde intolerantie. ‘Het lijkt dat je dan kiest voor gezond, maar veel glutenvrije producten worden om het gebrek aan smaak en textuur te verbloemen, volgestopt met extra suiker, meer zout en/of vet. Terwijl de gezonde voedingsstoffen uit tarwe als vezels, vitaminen en mineralen niet zo makkelijk te compenseren zijn.’

De glutenvrije broden van Gerard & Suus zijn zoals mensen dat van deze bakkerij mogen verwachten: zonder onnodige of zelfs ongezonde toevoegingen als E-nummers en chemische hulpmiddelen, en natuurlijk van biologisch grondstoffen.

Online te bestellen

Ook dit glutenvrije brood is te bestellen op www.biologischbroodonline.nl. De glutenvrije broden worden op woensdag gebakken. In verband met het productieproces en de planning, kunnen mensen deze broden tot maandagmorgen 10.00 uur bestellen. De glutenvrije bestellingen gaan dan woensdagavond de deur uit, en worden aangetekend verzonden.

Reageer op dit artikel