nieuws

Bakken met Zeeuwse Vlegel bij Scalda College in Middelburg

De bakkerij

Leerlingen van Scalda College voor Brood en Banket in Middelburg hebben op maandag 5 november gebakken met Zeeuws Vlegelmeel en andere Zeeuwse grondstoffen die in de bakkerij kunnen worden gebruikt.

Bakken met Zeeuwse Vlegel bij Scalda College in Middelburg
Resultaat van praktijkles Bakken met Zeeuwse Vlegel. Foto: Scalda College voor Brood en Banket

‘De enthousiaste leerlingen hebben hun best gedaan om een enorm uitgebreid assortiment brood en banketproducten te maken met Zeeuwse ingrediënten’, aldus Jan Koeman, productmanager en gastdocent bakkerij bij de Zeeuwse Vlegel. ‘Appel-rozijnenslofjes, gevulde koeken en speculaas, crackers, croissants, eierkoeken, Allinsonbrood, Zeeuwse Vlegel blond van gebuild volkorenmeel, alles van mileuvriendelijk geteelde Zeeuwse Vlegeltarwe.’

Nieuwe oogst en primeur

Ook werd proefgebakken met de nieuwe oogst Zeeuwse Vlegeltarwe. Koeman: ‘2017 was een goed tarwejaar, maar 2018 bakt nog beter.’ En er was een Zeeuwse primeur: voor het eerst is een bakproef gedaan met het nieuwe glutenvrije Sorghum-graan, dat in Zeeland wordt geteeld. In Afrika is dit één van de meest geteelde granen. Sorghum bicolor is de botanische naam. ‘Er zijn nu nieuwe variëteiten ontwikkeld die het ook in Nederland goed doen’, vervolgt Koeman. ‘Er werd door de leerlingen een heerlijke cake van gebakken. Andere toepassingen zoals glutenvrije koekjes en crackers behoren tot de mogelijkheden.’

Foto's

Reageer op dit artikel