nieuws

Kenniscentrum: ‘Zoetstoffen uitgebreid wetenschappelijk onderzocht’

De bakkerij

Een nieuwe zoetstof mag alleen worden gebruikt voor voeding na uitgebreid wetenschappelijk onderzoek. Dat stelt het Kenniscentrum Zoetstoffen, een initiatief van onder andere de Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie (VBZ), in reactie op een onderzoek naar de invloed van zoetstoffen en sportvoeding met kunstmatige zoetstoffen op de darmen.

Kenniscentrum: ‘Zoetstoffen uitgebreid wetenschappelijk onderzocht’
E. coli, 10.000 maal vergroot. Foto: Eric Erbe/United States Department of Agriculture

Zoetstoffen en sportvoeding met kunstmatige zoetstoffen die ook in Europa zijn goedgekeurd, zijn volgens onderzoekers van de Israëlische universiteit Ben Gurion en de Nanynang Technological University in Singapore slecht voor de darmen. Zij deden research naar diverse zoetstoffen, waaronder aspartaam, saccharine, sucralose, neotaam, advantaam en acesulfaamkalium. Daarnaast bekeken de onderzoekers tien voedingssupplementen met zoetstoffen erin. De resultaten zijn gepubliceerd in het vakblad Molecules.

Toxische reactie

De E. colibacteriën ofwel ‘poepbacteriën’ in de darmen bleken tijdens het onderzoek, waarbij ze werden blootgesteld aan zoetstoffen, toxisch te reageren. Daarbij ging het om een concentratie van 1 milligram per milliliter van de zoetstoffen. Omdat de E. colibacteriën een speciale behandeling ondergaan, lichtten ze op wanneer ze toxisch reageerden. Het onderzoeksteam mat vervolgens de lichtsterkte om de mate van giftigheid te bepalen.

Gezondheidsproblemen

Professor Ariel Kushmaro, verbonden aan universiteit Ben Gurion, stelt dat het onderzoek bewijst dat de inname van kunstmatige zoetstoffen de darmwerking tegenwerkt. Volgens hem kan dit zorgen voor veel verschillende soorten gezondheidsproblemen. Er wordt in toenemende mate een verband gelegd tussen gezonde darmbacteriën en welzijn; de bacteriën zouden zorgen voor een goede regulatie van de hormonen, een goede opname van voedingsmiddelen en vertering. Daarnaast zouden ze bijdragen aan een betere werking van het immuunsysteem.

Kunstmatige zoetstoffen zitten in talloze voedingsmiddelen en suikervrije dranken. Veel mensen krijgen ze binnen zonder het te weten.

Meest onderzocht

‘Voordat een zoetstof wordt goedgekeurd moet er uitgebreid wetenschappelijk onderzoek zijn gedaan naar de veiligheidsaspecten van de stof’, aldus het Kenniscentrum Zoetstoffen op zijn website Zoetstoffen.nl. ‘Laagcalorische zoetstoffen behoren tot de meest onderzochte stoffen. Zo nu en dan verschijnen er ook onderzoeksresultaten die tot ongerustheid zouden kunnen leiden wanneer zij niet in samenhang met andere onderzoeken door deskundige wetenschappers worden beoordeeld. (…) De ontwikkelingen in de wetenschap staan niet stil. Soms leidt dit tot nieuwe of betere inzichten en is er aanleiding om een bepaalde stof opnieuw onder de loep te nemen.’

Reageer op dit artikel