nieuws

NBC schept duidelijkheid over claim rond koolhydraten

De bakkerij

Terwijl deze vermelding niet is toegestaan, komt de consument de uiting ‘Koolhydraatarm’ nog vaak tegen op productverpakkingen. Dat constateert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) schept duidelijkheid.

NBC schept duidelijkheid over claim rond koolhydraten
Foto: NBC

‘Er zijn specifieke diëten die uitgaan van een koolhydraatarme voeding’, aldus het NBC. ‘De laatste jaren komt een koolhydraatarme voeding steeds vaker in het nieuws. Het Atkins-dieet, het Montignac-dieet en Dr. Frank-dieet komen neer op een eetpatroon met veel vet en eiwit en weinig koolhydraten (suikers, zetmeel en voedingsvezel). Brood, graanproducten, aardappelen, rijst en pasta zijn in deze diëten verboden of (in de vervolgfase) zeer beperkt toegestaan. In de praktijk leidt een koolhydraatarm dieet er helaas vaak toe dat men door de lage consumptie van fruit en graanproducten onder andere te weinig voedingsvezel binnen krijgt.’

‘Juist vezelrijke ingrediënten’

Voor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen, kan brood met een verlaagd koolhydraatgehalte een middel zijn om binnen dit dieet toch nog voldoende voedingsvezel binnen te krijgen. Het NBC: ‘Wij adviseren daarom om bij de ontwikkeling van koolhydraatarm brood juist vezelrijke ingrediënten te gebruiken, zoals peulvruchten, noten en zaden. Zo kan het tekort van vezels deels worden opgevangen.’

Wettelijke eisen op een rij

De uiting ‘Minder koolhydraten’ mag wel. Het NBC schrijft in de maandelijkse nieuwsbrief: ‘Maar hoe groot is de verlaging dan? En met welk ander product is vergeleken? De Claimswetgeving stelt allerlei voorwaarden aan een claim op koolhydraten. Heeft u brood met een verlaagd koolhydraatgehalte in uw assortiment? Wij zetten de wettelijke eisen aan het product en etiket, voor u op een rij.

Reageer op dit artikel