nieuws

Tritordeum wint Sustainability Award in categorie Ingredient

De bakkerij 598

Tritordeum wint Sustainability Award in categorie Ingredient
Brood gemaakt van tritordeum, een kruising tussen harde tarwe (triticum durum) en wilde gerst (hordeum chilense) die een lager glutengehalte kent. Foto: Commandeursmolen

De nieuwe graansoort tritordeum heeft de Sustainability Award in de categorie Ingredient toegekend gekregen. Dat is bekendgemaakt tijdens de Sustainable Foods Summit op donderdag 7 en vrijdag 8 juni in Amsterdam.

Tritordeum is een nieuwe, door natuurlijke kruising verkregen graansoort ‘met bijzondere agronomische, nutritionele en organoleptische voordelen’. Tritordeum is verkozen tot meest duurzame ingrediënt bij de Sustainable Food Awards Amsterdam 2018 door Ecovia Intelligence. ‘We zijn als keten zeer trots op de toekenning’, reageert Wiro Nillesen, Ketenregisseur Kollenberger Spelt en Ketenregisseur Tritordeum.

Podium geven

Het doel van de Sustainability Award is de deelnemers, die duurzaamheid in de levensmiddelenindustrie ondersteunen, een podium te geven – zoals Agrasys, het start-up bedrijf dat tritordeum introduceert. Met het verkrijgen van de prestigieuze Award, wordt tritordeum als nieuw duurzaam ingrediënt erkend met een behoorlijke invloed op milieu en sociaal vlak.

Meerdere raakvlakken

‘Tritordeum is een project dat met duurzaamheid meerdere raakvlakken heeft’, zegt dr. Pilar Barceló, managing director van Agrasys en ondernemer van dit project. ‘Tritordeum is een gewas dat in rondom het Middellandse Zeegebied uitstekend geteeld kan worden, het is robuust en gedijt goed op droge en arme grond. Tritordeum is met dit doel succesvol natuurlijk gekruist met durum en wilde Chileense gerst. Ook is tritordeum bestand tegen de veel voorkomende ziekten en schimmels, waardoor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tot een minimum kan worden beperkt. Mede hierdoor wordt tritordeum voor het grootste gedeelte biologisch worden geteeld.’

Transparante keten

Naast de positieve teeltkarakteristieken, is door Agrasys een transparante keten opgebouwd waarbij de boeren als volwaardige partner worden gezien. Middels het fair-pricingprincipe ontvangen de boeren een prijs, waarmee zij een volwaardig bestaan kunnen opbouwen. De akkers kunnen weer volledig worden gebruikt en verdroging wordt tegengegaan. De sociale cohesie in deze droge gebieden krijgt ook weer een kans.

Commandeursmolen

De keten strekt zich uit van het zaaigoed tot en met de vermaling tot bloem op de lokale Europese markten. In de Benelux maalt de Commandeursmolen Tritordeum tot meel en bloem volgens traditionele methoden op 40 procent waterkracht. Naast de landelijke introductie door Albert Heijn van Tritordeumbrood vindt tritordeum haar weg naar de ambachtelijk bakkers via groothandels (Beko Groothandel, Bakeplus en Rob Peters Bakkerijgrondstoffen). Zij bieden middels een convenant ondersteuning aan het fair-pricingprincipe. Tritordeum sluit goed aan bij de huidige trend duurzaamheid, transparantie en alternatieve granen.

Nutritionele waarden

Naast het duurzame en sociale karakter van de nieuwe graansoort, is brood gebakken van tritordeum vooral erg lekker, het wijkt af van tarwebrood. Tritordeum is licht zoetig van smaak en heeft een mooie structuur en een goudgele kleur. Ook niet onbelangrijk zijn de nutritionele waarden. In vergelijk met tarwe heeft tritordeum een hoog percentage aan vezels, onverzadigde verzuren en antioxidanten. Maar wat het meest in het oog springt is het fors, 40 procent lagere gehalte aan onverteerbare gluten (gliadine). Recent academisch onderzoek wijst uit dat dat de intolerantie van gluten bij tritordeum fors lager is (bron: Vaquero et. al., 2017). Tritordeum is niet geschikt voor coeliakiepatiënten.

Reageer op dit artikel