nieuws

NBA en NBC houden workshop ‘Desem & Oude Granen’

De bakkerij

NBA en NBC houden workshop ‘Desem & Oude Granen’
Peter Bienefelt. Foto: Jan Willem Schouten

De Nationale Bakkerij Academie (NBA) en het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) verzorgen op dinsdag 9 oktober een workshop ‘Desem & Oude Granen’. Deze dag voor ambachtelijke en industriële bakkers heeft plaats bij het NBC in Wageningen.

Doel van de workshop, die wordt gehouden bij het Nederlands Bakkerij Centrum aan het Agro Business Park 75 in Wageningen, is deelnemers informeren over en praktisch laten werken met oude granen en desem. Het gebruik van oude granen geeft deelnemers de mogelijkheid zich te onderscheiden met authentieke, lokale broodsoorten. Peter Bienefelt (Meester Boulanger en lid van het BoulangerieTeam) en Petra Kuiper (NBC) nemen de bakkers mee in het ontwikkelen van een moederdeeg/starter en de bereiding van het brood. Zij vertellen over de granen, het fermentatieproces en de verwerking van deeg tot en met het bakproces. Samen met hen maak je drie soorten desem; van Spelt, Emmer en Eenkorn.

Programma

De dag begint om 9.00 uur met koffie en ontvangst. Van 9.15 tot 10.00 uur verzorgt Petra Kuiper van het Nederlands Bakkerij Centrum een presentatie met de titel ‘Waarom zijn Spelt, Emmer en Eenkorn in trek en wat maakt deze granen uniek?’. Aansluitend is er van 10.00 tot 16.00 uur een workshop desembereiding met Peter Bienefelt. Tussendoor lunchen de deelnemers. Nadat de door hen bereidde broden tussen 16.00 en 16.30 uur zijn beoordeeld, wordt de dag afgesloten. De broden mogen worden meegenomen.

Kosten

Deelname aan de workshop kost €360 exclusief btw per deelnemer, maar de kosten bedragen na aftrek van een subsidie van het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf €198 exclusief btw per deelnemer. Het aantal deelnemers per groep is twaalf. Aan het eind van de workshop ontvangt iedere deelnemer een door de branche erkend NBA-certificaat.

Meer informatie

Voor meer informatie kan contact worden opgenom met één de NBA-accountmanagers André Wijnhorst (e-mailadres a.wijnhorst@nba-opleiding.nl of tel. (06) 50 89 89 46) en Jasper van Dongeren (e-mailadres j.van.dongeren@nba-opleiding.nl of tel. (06) 50 58 04 53). Met vragen over oude granen, desem en receptuur kan men zich wenden tot Petra Kuiper, e-mailadres p.kuiper@nbc.nl of tel. (06) 46 17 59 43.

Reageer op dit artikel