nieuws

Vegan Apple Pie van Erlenbacher is grote hit

De bakkerij 2937

Erlenbacher Backwaren is Duitslands grootste bakkerij op het gebied van vriesverse taarten en gebak. De laatste jaren signaleert het bedrijf een toenemende vraag naar ‘health food’, zoals glutenvrije en vegan producten. Vooral de Vegan Apple Pie is in veel landen een hit. Bakkerswereld nam onlangs een kijkje in de productie.

Vegan Apple Pie van Erlenbacher is grote hit

De thuisbasis van Erlenbacher Backwaren ligt in Groß-Gerau, een stad onder de rook van Frankfurt. Jaarlijks worden hier 23 miljoen taarten geproduceerd. ‘Ons assortiment bestaat uit meer dan 450 verschillende soorten taarten, plaat- en dessertgebak’, zegt Denis Sekyi. Hij is Digital Communication Manager bij Erlenbacher. ‘Deze vinden hun weg naar het out-of-homekanaal in 45 verschillende landen, met een focus op Europa. Met name de foodservice en de gespecialiseerde vakgroothandel horen tot onze klanten.’

Hardloper

Het assortiment van Erlenbacher wordt regelmatig vernieuwd; het bedrijf wil zoveel mogelijk inspringen op de nieuwste trends. ‘Health food’ is op dit moment het snelst groeiende segment. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om gluten- en lactosevrije producten, taarten met minder suiker of vegan producten. ‘Steeds meer mensen kiezen ervoor om veganistisch te gaan eten, ook als het gaat om gebak’, zegt Sekyi. ‘Dit komt mede doordat de smaak van dergelijk gebak vandaag de dag niet meer onderdoet voor ‘gewone’ producten.’

Erlenbacher heeft inmiddels twee verschillende veganistische producten in haar assortiment: vegan bananenbrood én vegan appeltaart. Deze Vegan Apple Pie, die drie jaar geleden werd geïntroduceerd op de Duitse markt, is dé absolute hardloper in het vegan-segment. Vorig jaar behaalde de Vegan Apple Pie de eerste prijs in de Küche Award 2016; de Duitse verkiezing van meest succesvolle productinnovaties op het gebied van voedingsmiddelen en technologie. ‘Onze Vegan Apple Pie is regelmatig uitverkocht; Duitsers zijn er lyrisch over’, zegt Sekyi. ‘Onder het merk Erlenbacher produceren we jaarlijks ongeveer 190.000 veganistische appeltaarten en dit aantal stijgt ieder jaar met tien tot vijftien procent. Daarbij verwachten we dat deze groei de komende jaren zal doorzetten; Duitsland is wat dit betreft trendsettend voor andere Europese landen.’

Achthonderd taarten per uur

Bakkerswereld mag tijdens het bezoek exclusief een kijkje nemen in de productie van Erlenbacher, waar die dag de Vegan Apple Pie van de band rolt. Jaarlijks staan gemiddeld twee tot vier productiedagen voor dit product op de planning. De fabriek is alleen al indrukwekkend vanwege zijn omvang en grootte. Zo staan in de opslaghal 1300 pallets met verpakkingsmaterialen en 600 pallets met ruwe grondstoffen. ‘We gebruiken in onze fabriek zo’n 375 verschillende grondstoffen’, vertelt productieleider Frank Sweningson.

Trends patisserie: donkere smaken en gezond genieten

Trends patisserie: donkere smaken en gezond genieten

Ook imposant is het ‘Dough preparation center’, waar enorme silo’s met onder andere meel, suiker en eieren staan. ‘Ter indicatie: in onze fabriek worden op jaarbasis 3600 ton meel, 2600 ton suiker en 2200 ton eieren verwerkt. We kiezen alleen voor de beste ingrediënten!’

Opvallend is daarnaast dat de fabriek tiptop in orde is; er ligt geen kruimeltje op de grond. ‘Hygiëne heeft hoogste prioriteit voor ons’, onderstreept Sweningson.

Erlenbacher beschikt over drie productielijnen: één voor plaatgebak en twee voor ronde taarten. Productielijn twee is vandaag volledig gereserveerd voor de veganistische appeltaart; per uur rollen er achthonderd taarten van de band. Deze worden gebakken in een heteluchtoven met een oppervlak van 63 vierkante meter.  ‘Hoewel een groot deel van de productie gemechaniseerd is, komt er ook nog het nodige handwerk aan te pas’, zegt Sweningson. ‘Zo worden de appelschijven handmatig over de taarten verdeeld, waardoor iedere taart er net iets anders uitziet en een authentieke uitstraling heeft.’

We gebruiken zo’n 375 verschillende grondstoffen

Ook de precisie en de nauwkeurigheid waarmee wordt geproduceerd, springt in het oog. Zo zitten er standaard twee medewerkers aan de productielijn, die checken of de appelstukjes op de taarten op de juiste plek liggen. Ook wordt het gewicht gecontroleerd voordat de taarten de oven in gaan; de Vegan Apple Pie weegt circa 2,5 kilo. Gedurende het bakproces checken kwaliteitsmedewerkers ieder uur handmatig de kerntemperatuur van een aantal taarten, om er zeker van te zijn dat deze goed gebakken worden. En voordat de taarten worden verpakt, gaan deze nog door een metaal- en röntgendetector, om te voorkomen dat er niet toevallig een schroefje in terecht is gekomen. ‘We laten niets aan het toeval over!’

Receptuur

In de Vegan Apple Pie worden logischerwijs geen eieren verwerkt. Emmanuela Galenianos, hoofd van de kwaliteitsafdeling van Erlenbacher,  benadrukt dat het geen grote uitdaging was om een appeltaart te ontwikkelen die ‘veganproof’ is. ‘Het gemiddelde Duitse appeltaartrecept verschilt van Nederland; het gebruik van eieren is minder vanzelfsprekend. Als Erlenbacher hadden we al één appeltaart in ons assortiment die was gemaakt van zanddeeg. Dit deeg bestaat uit meel, suiker, vetten, bakpoeder, kaneel en zout; er zaten dus sowieso al geen eieren in. Om de betreffende appeltaart vegan te maken, hoefden we alleen een bepaalde bakpoedermix weg te strepen. Verder gebruiken we in de bereiding vanzelfsprekend geen boter, maar margarine. Eigenlijk is het recept dus heel eenvoudig; de Vegan Apple Pie bestaat uit zanddeeg en 67 procent appels, met daar overheen geroosterd amandelschaafdel. That’s it.’

In de mei-editie van Bakkerswereld 2018 leest u een uitgebreide reportage over de Vegan Apple Pie van Erlenbacher.

Foto's

Reageer op dit artikel