nieuws

Broodbijbel Hillebrand interessant voor ambachtelijke bakker

De bakkerij 3804

Broodbijbel Hillebrand interessant voor ambachtelijke bakker
Meester Boulanger Hiljo Hillebrand is schrijver van de Broodbijbel.

Hét naslagwerk voor de broodliefhebber. Dat is de Broodbijbel van Hiljo Hillebrand. Het recent verschenen boek neemt de lezers aan de hand van heldere instructies en duidelijke stap-voor-stapfoto’s mee in de wereld van het brood.

Drie jaar geleden nam Meester Boulanger Hiljo Hillebrand samen met de andere leden van het BoulangerieTeam deel aan de Wereld Kampioenschappen. Naar aanleiding daarvan werd hij door uitgeverij Carrera Culinair benaderd met de vraag of hij een Broodbijbel wilde schrijven; een boek in de succesvolle Bijbelserie van de uitgeverij, die eerder al onder meer een Vlees-, Worst- en Barbecuebijbel uitbracht. Het aanbod verraste Hillebrand. ‘Het was sowieso een droom van me om ooit een boek te schrijven, maar ik had niet verwacht dat deze zo snel zou uitkomen.’

Basistechnieken

Drie jaar later is het resultaat een feit: een bijna 500 pagina’s tellend boek, waarin alle belangrijke basistechnieken van het broodbakken aan bod komen. Daarnaast biedt de Broodbijbel handige tips, praktische aanwijzingen en originele variaties. Van chocoladebroodjes tot brioche en van Canadees graan tot appeldesem en meer. De ruim 100 ambachtelijke recepten tonen aan zien dat de verscheidenheid aan broden oneindig is.

De Broodbijbel is het naslagwerk voor de broodliefhebber.

De Broodbijbel is het naslagwerk voor de broodliefhebber.

Het boek is bedoeld voor thuisbakkers, die uit de vele recepten allerlei inspiratie kunnen halen. Daarbij heeft de schrijver een belangrijke missie: ‘Ik wil laten zien dat het broodbakken niet zomaar iets is. Het is echt een vak waar veel kennis en ervaring voor nodig is. Ik hoop dat de fanatieke hobbybakkers ontdekken dat er veel werk in het maken van smaakvolle broden gaat zitten en dat ze daardoor meer begrip krijgen voor de ambachtelijke bakker.’

Kansen

Ook voor hen is de Broodbijbel geschikt, benadrukt de schrijver. ‘Bakkers kunnen er niet alleen inspiratie uithalen, maar kunnen het boek bijvoorbeeld ook in hun winkel verkopen. Ambachtelijke bakkers moeten niet huiverig zijn voor hobbybakkers. Het thuisbakken biedt juist kansen. Zo zouden bijvoorbeeld de grondstoffen in de winkel aangeboden kunnen worden. Ik ben zelf natuurlijk ook veel thuis aan de slag geweest en ik heb gemerkt dat het heel moeilijk is om met sommige bloemsoorten te werken. Door naast brood ook goede grondstoffen in de winkel te verkopen, heb je als ambachtelijke bakker echt alles in huis.’

De Broodbijbel heeft 496 pagina’s en kost €29,99.

>> Lees ook: Meester Boulanger Hillebrand trots op zijn boek

Reageer op dit artikel