nieuws

‘Ik zou niet meer zonder hefkiepinstallatie willen’

De bakkerij 273

‘Ik zou niet meer zonder hefkiepinstallatie willen’
Kees Kamminga vindt de hefkieper een prachtuitvinding. Foto's: Anne van der Woude

In de winkelstraat van Kollum – een Fries dorpje bovenin de provincie – is de 51 jaar oude bakkerij A. J. Van der Bijl gevestigd. Werknemer Kees Kamminga bakt er al bijna 20 jaar het brood. Zijn favoriete machine? De hefkiepinstallatie.

Het is half twee in de middag. De 46-jarige broodbakker Kees is speciaal eerder uit bed gekomen om zijn favoriete machine te showen. De avond ervoor begon hij om zeven uur met werken en rond vier uur ‘s nachts trok hij de deur van de bakkerij achter zich dicht. Voldaan, dat wel. Hij bakte ruim 2800 broden. Die hoeveelheid broden is mogelijk door het gebruiken van grote spiraalkneders van het merk Kemper en de bijbehorende hefkiepinstallatie, alle aangeschaft bij Beko Techniek.

Prachtige uitvinding

Zo’n 5 jaar geleden schafte Kees’ werkgever Van der Bijl de kneders, de verrijdbare deegkuipen en de hefkiepinstallatie voor zo’n €250.000 aan. ‘Een uitkomst’, vindt Kees. ‘Ik kan sindsdien veel grotere stukken deeg verwerken en hoef er niet meer mee te sjouwen.’ Trots laat hij zien wat hij ’s nachts voor werkzaamheden uitvoert. ‘Ik rijd een van de deegkuipen onder de trechter waar het meel uitkomt en via een tappunt voeg ik water toe.’ De overige ingrediënten weegt en voegt hij handmatig toe, waarna de kar onder de spiraalkneder geschoven wordt. ‘Met een paar drukken op de knoppen stel ik het juiste programma in en de kneder doet zijn werk.’ Na het kneden van het deeg verrijdt Kees de kuip naar de hefkiepinstallatie. Die tilt de kuip omhoog en kiept hem in de trechter, die bollen doseert voor in de bollenkast.

‘Ik vind het een prachtige uitvinding’, vertelt de broodbakker. ‘Voorheen schepte ik het deeg uit de bak en moest ik het hoog in de trechter gooien. Dat was zwaar. Dit is veel efficiënter en arbotechnisch veel beter. Ik druk nu alleen op een knop en dan gaat de kuip al omhoog.’ Ook lichamelijk merkt Kees een groot verschil. Hij legt uit: ‘Al jaren heb ik een lichte slijtage in mijn schouder. Dat is ontstaan door altijd diezelfde beweging te maken – het deeg hoog in de trechter doen. Ik ben er ooit eens mee naar de dokter geweest, en die verwees me naar de fysiotherapeut. Daar ben ik echter nooit terechtgekomen, want ik heb er nu veel minder last van. Ik wijt die verbetering echt aan de nieuwe installatie.’ Of hij nog zonder de hefkiepinstallatie zou kunnen werken? ‘Dat wel, maar ik zou niet meer zonder willen’, weet hij zeker. ‘Een paar weken geleden kon ik de installatie door een storing tijdelijk niet gebruiken. Na reparatie waardeerde ik de machine weer’, lacht hij.

Metaal en hout

Dat Kees nu 38 uur per week broden staat te bakken, had hij vroeger niet gedacht. ‘Ik wilde met metaal en hout werken. Uiteindelijk besloot ik toch naar de Bakkersvakschool in Leeuwarden te gaan. Na mijn opleiding heb ik bij verschillende bakkerijen gewerkt en op die manier veel ervaring opgedaan’, vertelt hij.

Het ambacht zit overigens in de familie, zo blijkt. ‘Mijn opa is bakker geweest en in de familie was ook een slachterij. Mijn moeder werkte in een bakkerij in Drogeham en op die manier kwam ik weer in aanraking met de familie Van der Bijl.’

‘Een oven waarin live gebakken wordt, zorgt voor extra beleving’, legt Anne van der Bijl uit.

In het begin produceerde Kees naast brood ook koeken en taarten, maar dat was toch niet zo zijn ding. Broodbakken is dat wel. ‘Als ik ’s avonds begin met werken, is de hele bakkerswinkel leeg. Na mijn werkzaamheden liggen de schappen vol en dat geeft een voldaan gevoel.’ Hij geniet van het hele proces. ‘Het blijft altijd weer spannend hoe de broden uit de oven komen. Ook al heb ik al jaren ervaring en zijn vele werkzaamheden een automatisme geworden, ik moet altijd rekening houden met verschillende factoren, zoals temperatuur en vochtigheid.’

Een goede broodbakker moet volgens Kees tegen stress kunnen en goed kunnen plannen. ‘Je moet feeling met de producten en het deeg hebben. Ik kan aan het geluid van het deeg horen of het klaar is.’

Energie

Ook moet je ’s nachts willen werken en een doorpakker zijn. ‘Ik ben altijd non-stop bezig, een kopje koffie drink ik tussendoor. Zitten is er niet bij. Op kantoor zou ik echter niet willen werken. Brood maken is mijn ding: ik krijg er energie van.’

Dit verhaal is verschenen in Bakkerswereld 4 in de rubriek ‘De bakker en zijn machine’. Iedere maand vertelt een bakker met welke machine hij het liefste werkt. Wilt u geen nummer van Bakkerswereld missen? Vraag dan snel een kennismakingsabonnement aan.

Reageer op dit artikel